Tomáš Stupavský Rôzne

Právo na Paneurópskej vysokej škole prišlo o akreditáciu

Paneurópska vysoká škola v Bratislave nebude môcť udeľovať absolventom študijného programu právo akademický titul. Minister školstva Juraj Draxler škole pozastavil akreditáciu v dennej aj v externej forme štúdia, a to v prípade, ako aj magisterských študijných programov.

Ilustračný obrázok k článku Právo na Paneurópskej vysokej škole prišlo o akreditáciu
Zdroj: TASR

Fakulta v súčasnosti nesmie prijímať nových študentov.

„Akreditačná komisia na základe opakovaných podnetov iniciovala akreditáciu uvedených študijných programov a zistila, že fakulta uskutočňuje študijný program za iných podmienok, za akých jej bol študijný program akreditovaný,“ priblížila hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Konkrétne išlo o to, že študijný program poskytovali na miestach, ktoré neboli predmetom akreditácie. Taktiež obsah študijného programu bol pozmenený a uskutočňuje sa inak, ako bol akreditovaný.

Výhrady aj v Česku

Vysoká škola je podľa hovorkyne teraz povinná prijať opatrenia, pre ktoré jej bolo toto právo pozastavené a do jedného roka predložiť správu o výsledkoch prijatých opatrení.

„Predmetnú správu posúdi Akreditačná komisia a minister následne práva opäť obnoví alebo odníme. V praxi to znamená, že ak škola situáciu napraví, ešte v lete môže teoreticky obnoviť prijímacie konania a začať semester v štandardnom režime. Prijímanie študentov v tejto chvíli by však bolo protizákonné,“ dodala Dupaľová Ksenzsighová s tým, že študenti, ktorí boli prijatí pred pozastavením akreditácie, môžu zatiaľ riadne dokončiť štúdium.

K absolventom Paneurópskej vysokej školy mala výhrady napríklad Česká advokátska komora, ktorá ich nebrala za koncipientov a nechcela pustiť k advokátskym skúškam. „Nechceme študentom vytvárať prekážky v uplatnení, ale u niektorých škôl máme pochybnosti o kvalite výučby, vadí nám tiež, že pobočky nemajú akreditáciu k výučbe českého práva,“ dodala hovorkyňa České advokátskej komory Iva Chaloupková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM