Monika Földešiová Univerzity

Prax na univerzite: Študenti politológie môžu naberať skúsenosti na radnici

Študenti politológie Prešovskej univerzity (PU) budú mať možnosť zoznámiť sa so samosprávou "zvnútra" prostredníctvom trojtýždňovej alebo mesačnej praxe na jednotlivých sekciách a oddeleniach prešovského Mestského úradu (MsÚ).

Ilustračný obrázok k článku Prax na univerzite: Študenti politológie môžu naberať skúsenosti na radnici
Foto: Jaroslav Dodok

Vyplýva to zo zmluvy o spolupráci, ktorú uzavreli tento týždeň MsÚ a Inštitút politológie Filozofickej fakulty PU. Primárnym cieľom partnerstva je hlavne úzke prepojenie teórie s praxou a oboznámenie sa s aktuálnou legislatívou na úrovni mesta a regionálnej samosprávy, ale aj organizáciou hlavných činností v réžii MsÚ. Vďaka spolupráci tak môže študent – teoretik získať nenahraditeľné praktické skúsenosti, ako aj kontakty, ktoré môže využiť počas štúdia.

„Prešov je dynamické mesto, ktoré má neuveriteľne schopnú mladú generáciu a som rád, že Mestský úrad vytvoril priestor študentom na reálnu prax,“ povedal primátor Pavel Hagyari. Ako dodal, teória je mnohokrát odtrhnutá od reálneho života a práve tu majú možnosť mladí ľudia zažiť život v reálnej podobe. „Pevne verím, že si naši praktikanti – stážisti z Inštitútu politológie odnesú z tejto praxe veľa pozitívnych skúseností a možno aj začiatočný úspech do ďalšieho života,“ konštatoval.

Študent sa počas praxe oboznámi s chodom úradu aj celkovou činnosťou samosprávy, načerpať by tak mal čo najviac vedomostí a skúseností z oblasti, ktorú spracúva v rámci svojej záverečnej práce. „Absolvent študijného odboru politológia je pripravený pracovať ako vysokokvalifikovaný odborník – politológ, politický analytik vo vedeckých ústavoch SAV, na vysokých školách, v štátnej a verejnej správe ako riadiaci pracovník, ako poradca politických strán, odborný garant, respektíve tvorca strategických štátnych koncepcií a podobne,“ vysvetlila profil absolventa riaditeľka Inštitútu politológie Irina Dudinská. Podľa nej z toho vyplýva aj určitá nutnosť študenta oboznámiť sa s chodom verejnej, štátnej správy i samosprávy. „Práve táto odborná prax je vynikajúcou príležitosťou na to, aby si študent osvojil mechanizmus fungovania samosprávy mesta,“ zdôraznila pri podpise zmluvy o spolupráci.

Odborná prax okrem iného ponúka aj možnosť zúčastniť sa na zasadaní mestského zastupiteľstva, kde sa študent dostane do priameho kontaktu s mestskými poslancami a bude mať možnosť priamo sledovať proces prerokúvania a následného schvaľovania jednotlivých legislatívnych návrhov a materiálov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM