Jaroslav Dodok Univerzity

Prehľad o našich vysokoškolákoch: Koľko ich je a ktorí mieria na úrady práce?

Študentov vysokých škôl bolo viac než 212-tisíc, z toho viac ako 9-tisíc cudzincov. Na úrad práce mierili najmä absolventi spoločenských vied, ale aj technici.

Ilustračný obrázok k článku Prehľad o našich vysokoškolákoch: Koľko ich je a ktorí mieria na úrady práce?
Foto: Jaroslav Dodok

Populárne sú spoločenské vedy aj pedagogika

V akademickom roku 2012/2013 na 35 vysokých školách študovalo spolu viac než 212-tisíc študentov. Počet poslucháčov stúpol na dvanástich súkromných vysokých školách – minulý akademický rok ich spolu bolo 1 656.

Taktiež vzrástlo množstvo cudzincov študujúcich na Slovensku o 365, dovedna naše vysoké školy navštevuje viac ako 9200 zahraničných študentov. Z pohľadu odborov najviac – skoro 60 % vysokoškolákov študovalo v oblasti spoločenských vied, náuk a služieb. Išlo predovšetkým o ekonomické vedy, na súkromných školách to bola najmä pedagogika a sociálna práca.

Na úrade práce najmä absolventi spoločenských odborov

V septembri minulého roku bolo na úrade práce zapísaných takmer 6500 absolventov vysokých škôl. Avšak väčšina z nich v evidencii zotrvalo nanajvýš šesť mesiacov.

Viac ako 60 percent absolventov hľadajúcich si zamestnanie na úrade práce získalo diplom v spoločenských vedách, náukách a službách. Takmer 20 percent v evidencii úradu tvorili bývalí študenti technických vied. Priemerný plat absolventov druhého stupňa vysokých škôl spred dvoch rokov bol 814 €.

Najstarší profesor mal takmer 90 rokov

Pre zaujímavosť – na verejných vysokých školách pracovalo v roku 2011 viac ako 21 500 zamestnan­cov, z toho ani nie polovicu tvorili učitelia. Najstarší profesor mal 86, najmladší 32 rokov.

student24.sk/Kornel Kubík, foto: sita

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM