Ľubomír Hudačko Rôzne

Prešovská škola sa zapojila do špeciálneho projektu: Pozrite, ako sa snaží zlepšiť podmienky pre študentov!

Stredná odborná škola technická v Prešove má v rámci projektu Odborné vzdelávanie a príprava pre trh práce prvé aktivity za sebou. Snaží sa zlepšiť podmienky pre študentov a zatraktívniť svoje učebné odbory pre žiakov, ale aj zamestnávateľov. Ponúka aj súťaž zručností Mladý remeselník.

Ilustračný obrázok k článku Prešovská škola sa zapojila do špeciálneho projektu: Pozrite, ako sa snaží zlepšiť podmienky pre študentov!
Zdroj: Dnes24.sk

V nasledujúcich dvoch rokoch plánuje prešovská škola podujatia rozširovať.

Vyškolení majstri výcviku

Škola podľa Mareka Bezáka z agentúry Mediamedia, ktorá zastrešuje niektoré aktivity v rámci projektu, pravidelne realizuje akcie zamerané najmä na propagáciu experimentálnych a žiadaných odborov pre trh práce, ktoré majú priamu väzbu na zamestnávateľov.

Súčasťou projektu sú tri hlavné aktivity. Prvou je úprava vzdelávacieho procesu tak, aby čo najviac vyhovoval praxi a bol realizovaný priamo so zamestnávateľmi. V druhej časti sa zlepší technické vybavenie a budú vyškolení majstri odborného výcviku.

DOD aj Mladý remeselník

A v neposlednom rade sa škola snaží zatraktívniť svoje odbory ich propagáciou, či už priamo prostredníctvom médií, alebo špeciálnymi podujatiami a súťažami, aby boli zaujímavé pre žiakov a ich rodičov. Jednou z takýchto akcií je aj Deň otvorených dverí či súťaž zručnosti Mladý remeselník, ktorá sa uskutočnila práve v týchto dňoch.

V nasledujúcich dvoch rokoch, keď na škole bude pokračovať projekt, plánujú pedagógovia realizovať napríklad aj exkurzie a záujmové vzdelávanie pre deti zo základných škôl, organizovanie a zúčastňovanie sa na rôznych súťažiach zručnosti, spolupráca s rôznymi odbornými školami aj v zahraničí a exkurzie pre žiakov do firiem, kde by sa mohli v budúcnosti uplatniť.

Zapojené aj ďalšie školy

Škola s viacerými partnermi spolupracuje napríklad na experimentálnom overovaní dvoch študijných odborov, či zavádzaní duálneho systému vyučovania. Zároveň sa sústreďujú na prezentácie firiem, odborné prednášky, exkurzie, materiálno – technickú pomoc pri organizovaní záverečných skúšok a praktickej časti maturitnej skúšky, účasť zástupcov zamestnávateľov ako členov komisií na maturitných a záverečných skúškach a podobne.

V rámci Slovenska je do projektu Odborné vzdelávanie a príprava pre trh práce zapojených 10 pilotných škôl, medzi nimi aj Spojená škola Ľ. Podjavorinskej 22 a SOŠ technická na Volgogradskej 1 v Prešove.

foto: fb

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM