Ľubomír Hudačko Univerzity

Prešovská univerzita je už plnoletá: Otvorila svoj 18. akademický rok, došlo aj na ocenenia

Plnoletosť dosiahla Prešovská univerzita. Slávnostne totiž bol v Divadle Jonáša Záborského otvorený už 18. akademický rok. Na ôsmich fakultách a dvoch celouniverzitných ústavoch študuje v bakalárskom stupni až 6481 študentov. Došlo aj na ocenenia niektorých z nich.

Ilustračný obrázok k článku Prešovská univerzita je už plnoletá: Otvorila svoj 18. akademický rok, došlo aj na ocenenia
Zdroj: TASR

Hneď 2378 študentov pôsobí na magisterskom stupni, 167 v programoch spájajúcich prvý a druhý stupeň a 430 na doktorandskom štúdiu. Rektor René Matlovič pri tejto príležitosti ocenil aj 15 študentov a 17 pracovníkov univerzity za ich vedeckú a publikačnú činnosť, ako aj za reprezentáciu ško­ly.

V rámci celoživotného vzdelávania si kvalifikáciu dopĺňa 547 študentov. V akademickom roku 2013/2014 ukončilo štúdium na PU 2905 úspešných absolventov.

"Prešovská univerzita vstupuje do 18. akademického roku. Bude na nej študovať viac ako 9400 študentov, nie je to však ešte definitívne číslo, pretože stále prebiehajú posledné zápisy, takže očakávame aj jeho mierne zvýšenie. Kľúčovou agendou pre nás je stále zvyšovanie kvality vzdelávania a výskumu, preto sme aj po príprave komplexnej akreditácie kládli dôraz na finalizáciu systému vnútorného hodnotenia kvality univerzity. V rámci neho sme sa rozhodli zriadiť aj centrum kariérneho poradenstva, ktoré by malo uľahčiť našim študentom hľadanie si uplatnenia na trhu práce respektíve rozbehnúť vlastné podnikanie,“ povedal rektor PU v Prešove

Najväčšími investičnými akciami v tomto akademickom roku je výstavba budovy Fakulty manažmentu na Konštantínovej ulici a budova UNIPOLAB na ulici 17. novembra. Univerzita je podľa rektora zároveň jedným z najväčších zamestnávateľov v meste Prešov.

Celkovo tu pracuje 1051 zamestnancov, z toho 566 vysokoškolských učiteľov. V začínajúcom akademickom roku sa uskutočnia voľby do akademickej samosprávy univerzity a viacerých fakúlt, následne aj voľby nových akademických funkcionárov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM