Jaroslav Dodok Udalosti

Príbeh o pobyte za mrežami a drogovových závislostiach si vypočuje viac ako 600 študentov

Vďaka projektu Keď spadneš postav sa!, ktorý Študentská rada stredných škôl predstaví už koncom januára, budú tínedžeri spoznávať, aké nebezpečné je prepadnúť drogovým závislostiam a ako môžu omamné látky ovplyvniť ich život.

,,Našim cieľom je pomocou prednášok, workshopov a šok-filmov začať diskusiu medzi mladými ľuďmi a otvorene sa s nimi rozprávať o problémoch, s ktorými sa tínedžeri vo svojom veku pravidelne stretávajú, či už ide o závislosť na drogových látkach, alebo s ními spojenú trestnú činnosť," predstavuje hlavnú myšlienku Branislav Oršula, iniciátor projektu.

Projekt Keď spadneš, postav sa! bude prebiehať v 10 miestach Trenčianského kraja. Dĺžka prezentovania na jednotlivých školách bude približne dve hodiny. Študentom budú odovzdávať informácie a vlastné skúsenosti zástupcovia orgánov činní v trestnom konaní, lekári, psychológovia, ale predovšetkým budú mať študenti možnosť vypočuť si príbehy ľudí, ktorí prepadli drogovým závislostiam a na vlastnej koži pocítili, ako sa im zmenil život.

V prvom bloku predvedú kynológovia názornú ukážku preventívnej prehliadky osôb s podozrením o držaní nelegálnych látok. ,,V druhej časti nám živá kniha vyrozpráva svoj životný príbeh a povie žiakom o tom, ako sa dostala do problémov a aký je život vo väzení. Náš projekt získal práve vďaka tomuto svoju jedinečnosť, pretože ponúka tínedžerom reálny pohľad na drogové závislosti," vysvetľuje Branislav Oršula.

,,Dnes už nieje problém stretnúť o 22-hej hodine štrnásťročných adolescentov, ktorí majú problém stáť na vlastných nohách, pretože sú pod vplyvom alkoholu. Najhoršie na tom však je, že mladí ľudia si neuvedomujú, aký dopad na ich život a zdravie môžu mať drogy a alkohol. Chcú len zapadnúť a ten kto nepije a neskúša drogovať je outsider. A poväčšine, keď to pochopia, už je neskoro…" hovorí Andrej Barborka, prezident Študentskej rady stredných škôl.

Sériá prednášok a workshopov odštartuje 21. januára na Gymnáziu G.V.B. Nedožerského v Prievidzi, postupne sa predstaví aj na školách v Novákoch, v Trenčíne, v Partizánskom a v Bánovciach nad Bebravou. Viac informácii nájdete na http://www.srss.eu/ksp/.

Unikátny projekt Keď spadneš, postav sa! podporuje Slovenský inštitút mládeže za podpory granotvého programu Mládež v akcii, Policajný zbor Slovenskej republiky, spravodajský portál Student24.sk a Lukáš Jakab – živá kniha, ktorá hovorí o živote vo väzení a užívaní drog.

student24/Jaroslav Dodok

Príbeh o pobyte za mrežami a drogovových závislostiach si vypočuje viac ako 600
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM