Jaroslav Dodok Od Vás

Projekt, ktorý predstavuje vizuálne umenie zábavne

Zaujímate sa o architektúru, maľbu, dizajn, fotografiu a iné umelecké odvetvia? Alebo sami tvoríte, no nemáte sa kde prezentovať? To ste ešte nepočuli o Pecha Kucha Night. Projekt, ktorý funguje vo viac ako 500 mestách po celom svete si našiel svoje

Čo to je a ako to funguje Pecha Kucha Night (čítaj Peča Kuča) je projekt založený v roku 2003. Za jeho vznikom stojí dvojica architektov z Japonska Astrid Klein a Mark Dytham z tokijského architektonického štúdia Klein-Dytham Architecture. Pôvodne mal slúžiť mladým ľuďom, dať im príležitosť navzájom sa spoznávať a ukázať svoje diela verejnosti . Napokon sa rozrástol do celosvetových rozmerov a oficiálna stránka http://www.pecha-kucha.org/ združuje až 562 zapojených mi­est.

Pecha Kucha je formát založený na jednoduchom princípe 20×20. Je to spôsob prezentácie, kde má vystupujúci možnosť ukázať na projekčnom plátne dvadsať obrázkov a na každý z nich má dvadsať sekúnd sprievodného komentára. Časovým ohraničením vznikol originálny projekt, ktorým chceli tvorcovia zabrániť príliš dlhému rozprávaniu, keďže podľa Dythama architekt s mikrofónom v ruke je záležitosť na niekoľko hodín. Tu má každý účinkujúci vyhradených spolu 6 minút a 40 sekúnd. V priebehu jedného večera sa predstaví zväčša 8 až 14 autorov.

Ukázať verejnosti svoje nápady, tvorbu, prípadne čomu sa venuje, môže hocikto. Priestor na verejnú prezentáciu využívajú aj neziskové organizácie pre nábor nových členov alebo občianske združenia s rôznymi iniciatívami. Stačí osloviť organizátorov podujatia a ukázať im svoje práce.

Pecha Kucha na Slovensku Prvá Pecha Kucha Night (PKN)sa na Slovensku uskutočnila už v roku 2008 v bratis­lavskom hoteli Kyjev. Dnes sa už rozšírila aj do ostatných miest, do Košíc, Trnavy a iných. Žilinské kultúrne centrum Stanica – Záriečie usporiadala PKN už po 20-ty krát. V rámci prebiehajúceho **Dizajn víkendu sa hostia festivalu predstavili v Pisztoryho paláci v Bratislave aj touto formou. **

Pecha Kucha a jej výhody

  • Rozmanité témy všetky pod jednou strechou.
  • Dozviete sa veľa nových informácií v krátkom čase, podaných zábavnou formou.
  • Sú to neformálne stretnutia v priateľskej atmosfére, väčšinou v kultúrnych centrách, kluboch

    či baroch.

  • Nemusíte byť znalec témy na to, aby ste sa dobre zabavili.
  • Umelecky aktívni ľudia môžu načerpať inšpiráciu, zoznámiť sa s autormi, prípadne sa zapojiť do predstavovaných projektov.

student24/Anna Jacková ilustračné foto: student24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM