Jaroslav Dodok Rôzne

Protestovať prišli aj študenti

Zvolen 3. februára - Viac než 1000 demonštrantov zo stredného Slovenska sa zhromaždilo po 16-tej hodine na zvolenskom námestí. Počas demonštrácie bolo počuť pokriky a výzvy politikom. Protest však prebiehal bez problémov.

Hlavným dôvodom dnešného protestného stretnutia je podľa zúčastnených vyjadrenie nesúhlasu voči politike štátu. Priebeh protestu je zatiaľ pokojný, policajti obkolesujú dav.

„Podujatie bolo monitorované políciou. Celý protest sa zaobišiel bez výtržností,“ hodnotí krajská policajná hovorkyňa Mária Faltányová.

17:00 Na námestí už ostávajú len hlúčiky ľudí s transparentami a klaksónmi. „Stop Gorila – nepanikárte, organizujte sa,“ hlása jeden z transparentov. Mafia= TALIBAN KDH + POLÍCIA + SDKÚ-DS + SMER + MOST oznamuje ďalší z transparentov.

16:30 – 16:45 Ľudia sa počas mítingu zahrievali poskokmi a pokrikom „kto neskáče je gorila hop, hop, hop“. Podujatie sa nakoniec zaobišlo bez incidentov a skončil krátko pred 17 hodinou spievaním štátnej hymny. Iniciátori boli s priebehom a účasťou spokojní.Na improvizovanej tribúne pri valaške sa striedajú viacerí rečníci. Dav sa kvôli zime začína postupne rozchádzať.

16:30 Miloš Vaňo z nezávislej iniciatívy Občianska ústava hovoril o tom, že v budúcnosti by strany mali mať zákaz financovania súkromným sektorom. „Chceme napríklad, aby sa zaviedla centrálna evidencia príjmov a výdavkov politických strán a chceme tiež, aby strany mali pokladníkov s trestnou zodpovednosťou za financovanie politickej strany,“ uviedol pred publikom.Okolo davu demonštrantov prechádza policajné auto. „Je ich tu viac ako nás,“ poznamenáva jeden z účastníkov.

16:20 „Naši politici rozkrádajú našu krajinu a robia to organizovane,“ ozýva sa z rečníckeho priestoru, ľudia potleskom a skandovaním vyjadrujú súhlas.

16:10 Organizátori potom privítali ľudí a vyzvali ich na pokoj. Postupne dali priestor najmä mladým rečníkom. „Sme tu preto, aby sme povedali nie tomu, čo robia naši politici. Rozkrádajú náš majetok, našu krajinu. Robia to organizovane a pri plnom vedomí. Posnažme sa, aby slušnosť prišla do našej politiky,“ povedal Ľubomír Mráz. Jedna z mladých rečníčok čítala pomedzi vystúpenia prepisy zo spisu Gorila. Ľudia pritom nesúhlasne pískali.„Tento spoločenský systém je úpadkový, vyhovuje už len politikom, nám nie,“ vyjadruje sa pre Žiar24 jeden z demonštrantov. Pozrite si video.

16:00 Organizátori ohlasujú začiatok protestu a vyzývajú ľudí k pokojnému priebehu zhromaždenia. „Viem, že ste nahnevaní a mnohí z Vás by prešli najradšej priamo k defenestrácii,“ zaznelo z rečníckeho priestoru z úst organizátora, ktorý sa následne pokúsil dav upokojiť.

15:55 Hlúčiky ľudí sa zhromažďujú na námestí SNP vo Zvolene. Úvod mítingu v tvoriacom sa dave obstaral starší muž, ovinutý popísanými plagátmi, ktorý sa označil za politického väzňa, pričom kritizoval rozkrádanie štátu a ožobračovanie obyčajných ľudí.

Text: /mak/, TASR video: ddk foto: Jaroslav Dodok

Protestovať prišli aj študenti
1
Galéria
Goriala
32
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM