Kornel Kubík Rôzne

Realiťáci radia študentom: Na toto si dajte pozor pri hľadaní privátu

Začiatok školy sa blíži a to je pre mnohých študentov čas hľadania si privátu. Na čo všetko si pri tom treba dať pozor radia odborníci z realitných kancelárií...

Ilustračný obrázok k článku Realiťáci radia študentom: Na toto si dajte pozor pri hľadaní privátu
Zdroj: Webnoviny.sk

Študenti, ktorí si hľadajú privát, by mali venovať špeciálnu pozornosť zmluve o nájme. Mali by napríklad sledovať, či zmluva upravuje, za akých podmienok sa môže nájomné počas doby prenájmu zvýšiť. „V nájomnej zmluve by malo byť dohodnuté pevné nájomné minimálne na jeden rok,“ uviedol majiteľ realitnej kancelárie RE/MAX Profi Róbert Boroš. Ako dodal, nájomník by si mal pred podpisom zmluvy urobiť fotodokumentáciu, pretože podľa nájomnej zmluvy má dať nájomca na konci užívania byt do pôvodného stavu.

Príliv študentov koncom augusta a začiatkom septembra do väčších miest spôsobuje aj zvýšený dopyt po prenájmoch bytov. To využívajú niektorí vlastníci bytov, ktorí ceny nárazovo zvyšujú. „V Bratislave sa ceny prenájmu za jednoizbový byt pohybujú od 250 eur, trojizbový byt vás môže vyjsť až na 700 eur“, uviedol majiteľ spoločnosti RE/MAX Right Way Rudolf Krížik. Odborníci radia pri výbere bytu zohľadniť dopravu, resp. dostupnosť do školy a centra mesta. „Študentom by som odporučil zamerať sa na bývanie čo najbližšie ku škole, poprípade hľadať dopravné spojenia, ktoré sú menej obmedzené dopravnou situáciu. Školy, ktoré majú v dosahu električkové spoje, môžu byť tiež riešením,“ dodal Krížik.

Cenu prenájmu určuje prenajímateľ na základe svojich nákladov a zisku, ktorý z prenájmu očakáva. Cena môže byť stanovená ako celková cena prenájmu vrátane energií a ostatných nákladov, alebo ako cena prenájmu plus energie. Medzi energie a ostatné náklady môžu byť zahrnuté položky ako: elektrina, voda, teplo, plyn, odvoz a likvidácia odpadu a pod. Do ceny energií a ostatných nákladov by sa nemali prenášať náklady spojené s údržbou bytového domu alebo splátky úverov spojených s nehnuteľnosťou. Ceny energie je možné ošetriť zálohovým systémom, čo znamená, že energie si platia mesačne zálohovo sami nájomcovia.

„Bežnou praxou pri prenájme nehnuteľnosti je platba obvykle dvojmesačného depozitu uhradeného vopred a tiež kaucia. Kaucia slúži ako záloha na prípadné opravy škôd spôsobených nájomcom, ktoré sa zistia pri odovzdaní bytu s prihliadnutím na obvyklé opotrebenie. Ak po skončení nájmu nebudú zistené žiadne škody, kaucia sa vráti späť nájomcovi,“ vysvetlil realitný maklér Peter Kollár.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM