Kornel Kubík Univerzity

Rekonštrukcia internátov sa odkladá. Bývanie je tam strašné, vraví prváčka Barbora

Veľká rekonštrukcia Manželských internátov v bratislavskej Mlynskej doline sa pre prieťahy vo verejnom obstarávaní odkladá na leto budúceho roka. Po slávnostnom otvorení nového akademického roka 2013/2014 to novinárom povedal rektor Univerzity Komenského (UK) Karol Mičieta.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia internátov sa odkladá. Bývanie je tam strašné, vraví prváčka Barbora
Zdroj: Webnoviny.sk

„Mali sme plánovanú veľkú rekonštrukciu internátov v Mlynskej doline, no pre problémy verejného obstarávania sme to museli odložiť na budúci rok. Museli by sme mať veľký blok celý rok odstavený, čo sme nechceli,“ povedal včera rektor s tým, že ubytovacie kapacity by sa výrazne znížili.

Vo Vysokoškolskom meste Ľ. Štúra na Mlynoch sú lôžka pre 6500 študentov. Študenti tu bývajú v troch objektoch – Internáte Ľ. Štúra, Átriových domkoch a Manželských internátoch. Átriové domky sa podľa rektora opravujú priebežne. Niektoré bloky sú stále nezrekonštruované.

Bývanie je tam príšerné

„Je to príšerné. Včera som sa tam bola prvýkrát pozrieť, je to fakt strašné. Prvý dojem bol taký, že chcem ísť domov. Snažíme sa to tam nejako zútulniť, ale asi sa to nebude dať,“ hovorí prváčka Barbora Sásková, ktorá tento rok začína štúdium na Fakulte sociálnych a ekonomických vied UK.

„Je to lepšie, ako som čakal a horšie, ako som dúfal,“ zhodnotil podmienky na internáte prvák na Filozofickej fakulte Dominik Kulčár. Tvrdí, že internát nie je až taký zlý, ale „od dokonalosti to má ďaleko“.

Zafinancovať opravu je problém

Rektor univerzity hovorí, že všetky izby sú skontrolované z hľadiska hygieny a bezpečnosti. „Priebežne všetky ubytovacie kapacity inovujeme z vlastných zdrojov, nedostávame na opravu žiadne vonkajšie zdroje ani dotácie, všetko riešime z našich kapacít a z našej podnikateľskej činnosti,“ upozornil.

Škola by podľa neho privítala dotáciu, aby mohla zvyšovať svoje kapacity. „Chystáme zámer, ako vylepšiť kapacity, ale je to podmienené zákonom, a nielen naším chcením. Musíme hľadať firmu, ktorá by to zrealizovala za prijateľných podmienok, aby ten internát bol cenovo prijateľný pre študenta,“ dodal Mičieta.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM