Monika Vengrínová Rôzne

Reportáž z veľkého dňa popradských gymnazistov: Takto skladali skúšku dospelosti

Krásne vyobliekané dievčatá, chlapci v oblekoch, stres, posledné listovanie v knihách a veľké očakávania. Aj tak vyzerá skúška dospelosti, ktorú v tomto týždni absolvujú, či majú už za sebou tisícky maturantov. My sme sa boli pozrieť, aká atmosféra vládne na jednom z popradských gymnázií.

Ilustračný obrázok k článku Reportáž z veľkého dňa popradských gymnazistov: Takto skladali skúšku dospelosti
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Slovenčina, matematika, dejepis, geografia, náuka o spoločnosti, jazyky, atď. Tým všetkým si museli prejsť maturanti, ktorí svoju skúšku dospelosti skladajú tento týždeň aj na Gymnáziu na ul. Dominika Tatarku. Pri našej návšteve už mala maturitu za sebou väčšina študentov, mnohých však odpoveď pri zelenom stole z nejakého toho predmetu ešte len čakala.

"Zvládam to teraz dosť stresovo. Momentálne sa snažím zopakovať si už len podstatné informácie,“ prezradila Miriam Zoričáková, ktorú sme zastihli pri príprave pred skúškou z geografie. Vo štvrtok ju čaká ešte posledný predmet, angličtina.

Naopak, Michaela Štefániková už mala maturitu kompletne za sebou a ako nám prezradila, konečne z nej opadol všetok stres, ktorého najmä v posledný, tretí maturitný deň bolo viac než dosť. „Prvé dva dni u mňa boli v pohode, ale v tento posledný ma stres premohol. Takže som si overila, že stále sa je v čom zlepšovať a zdokonaľovať. Bola to pre mňa výzva, všetko si poriadne zopakovať. Táto životná skúška jednoducho patrí k životu študenta,“ myslí si Miška a dodáva, že pripravovať sa snažila počas celého štúdia a počas akademického týždňa sa snažila už len čo-to zopakovať si. Momentálne plánuje oddychovať, potom nejakú brigádu a v septembri nastúpi na vysokú školu, kde bude študovať medzinárodné vzťahy: „Už som prijatá, čiže na tejto maturite mi nemuselo už v podstate záležať, ale chcela som si dokázať, že to zvládnem. Snažila som sa pripraviť sa čo najlepšie“.

Skúšku dospelosti úspešne zvládol aj Jakub Hudák, ktorý ju bral naozaj vážne. „Dosť nás pred ňou strašili, takže som sa celý akademický týždeň poctivo pripravoval,“ uviedol Jakub s tým, že zo začiatku bola preňho maturita strašiakom: „Počas nej však vládla pohodová atmosféra, učitelia nám boli nápomocní, takže potom ten stres opadol“. Po úspešnom absolvovaní štúdia na strednej škole teraz Jakub plánuje oddychovať a brigádovať a potom by chcel ísť študovať právo.

Tesne po odpovedi sme ešte pri zelenom stole zastihli Tomáša Roxera, ktorého prijímačky na vysokú školu ešte len čakajú. „Chcel by som študovať ekonomický smer, manažment na Prešovskej univerzite,“ ozrejmil Tomáš, ktorý, podľa vlastných slov, tiež stresoval. „Pred maturitou som mal stres, ale už počas príprav to opadlo a počas odpovede to už bolo v poriadku. Celý akademický týždeň som sa snažil opakovať, ale nejako veľmi som sa už neučil, aby to nebolo kontraproduktív­ne,“ uzavrel.

Prečítajte si aj:

Popradskí študenti sa postarali o tablá od výmyslu sveta: Aha, čo všetko sa dá vidieť vo výkladoch

Študenti a študentky rozhodli: Toto je najobľúbenejší učiteľ popradského gymnázia!

Gymnazisti a skúška dospelosti: Takto to vyzeralo v deň D
17
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM