Lucia Lauková Rôzne

Robotika na základnej škole: Títo žiaci si vedia poskladať a naprogramovať parádnych robotov!

Doba pokročila a o čom sa nám azda len snívalo je už realita. Aspoň na Základnej škole Benkova v Nitre, kde sa žiaci učia základom robotiky a ide im to neskutočne!

Ilustračný obrázok k článku Robotika na základnej škole: Títo žiaci si vedia poskladať a naprogramovať parádnych robotov!
Zdroj: Dnes24.sk

Robotika sa na Základnej škole Benkova v Nitre vyučuje v rámci predmetov informatika a technika. Vyučuje sa už od 2. ročníka v rámci predmetu informatika. Jej výučbe sa venuje aj Róbert Harmata. „Žiaci sa oboznamujú s Lego stavebnicami, robotickými stavebnicami – austrálske programovateľné roboty, Lego Mindstorms EV3 a pod.,“ informoval nás Róbert Harmata. Robotike sa na škole v rámci predmetu informatika venuje aj Ľudmila Galbavá. „U mňa na informatike sa naučia rozlišovať a pracovať so základnými prvkami, z ktorých robotov zostavujeme (motory, rôzne druhy senzorov), naučia sa zostavovať a naprogramovať vlastné jednoduché roboty v špeciálnych programovacích jazykoch na to určených. Každý typ stavebnice má vlastný softvér,“ povedala Galbavá.

Najskôr bolo programovanie

Robotika je na škole novinkou, no nie je to náhoda, že sa vyučuje práve na tejto škole. Ako nás informovala zástupkyňa pre triedy so všeobecným intelektovým nadaním Mária Bernáthová „Programuje sa u nás už roky, ale neskôr sa nám podarilo kúpiť, zo zdrojov školy plus z nejakých projektov získať peniaze, 5 robotických stavebníc, ktoré sú najlepšie na Slovensku,“ informovala nás zástupkyňa Bernáthová.

Žiaci sa s programovaním stretávajú už v 1. ročníku.„Deti sú veľmi tvorivé a nadané, dokážu naprogramovať robota aby im nespadol zo stola, jeden žiak dokonca využil senzory dotyku na zostrojenie hudobného nástroju, niečo ako klavír, kde si naprogramoval stupnicu,“dodala Bernáthová.

Fantázii sa medze nekladú a žiaci si tak vedia, vďaka ich vedomostiam a vybaveniu, poskladať či naprogramovať rôzne roboty. „Učia sa skladať funkčných robotov pohybujúcich sa napr. na kolesách, pásoch. Spoznávajú funkcie jednotlivých senzorov, ktoré môžu na robota umiestniť. Napr. dotykový, ultrasonický, svetelný, gyroskopický senzor,“ uviedol učiteľ Harmata.

Ovládajú ich aj tabletmi

Tieto roboty môžu neskôr ovládať aj pomocou tabletov či smartfónov. Nie je to všetko len o zábave, na zostrojenie takého robota toho musia žiaci zvládnuť naozaj dosť.„Vo vyšších ročníkoch sa učia roboty programovať, aby zvládali vykonať konkrétnu funkciu. Napr. autonómne vozidlo pohybujúce sa po ceste a vyhýbajúce sa prekážkam. Táto činnosť už vyžaduje zvládnutie problematiky mechanického zloženia robota podľa potreby, zvolenie a rozmiestnenie vhodných senzorov, ovládanie robota a programovanie robota v programátorskom prostredí, zvládnutie programátorského jazyka,“ dodal Harmata.

Foto: ZŠ Benkova

Robotika na základnej škole: Títo žiaci si vedia poskladať a naprogramovať parád
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM