Jaroslav Dodok Rozhovor

ROZHOVOR: Marián Repáň z TEDxNitra – požičaj a požičajú ti

Požičiavanie vecí za pár centov neznámemu človeku. Že nemožné? Nie, to je realita, ktorej súčasťou sa môžeš stať aj ty.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: Marián Repáň z TEDxNitra – požičaj a požičajú ti
Foto: Jaroslav Dodok

Vyspovedali sme Mariána Repáňa ideového otca zatiaľ jediného spoluspotrebi­teľského komunitného portálu OdKomunity.sk na Slovensku a v Čechách, ktorý hovoril o možnostiach ako na to na podujatí TEDxNitra.

Ako ste sa dostali k myšlienke zdieľania vecí?

Celé to začal zahraničný blog, ktorý pravidelne čítam. Myšlienka ma oslovila a tak som začal hľadať a študovať dostupné informácie o share economy. Natoľko ma to nadchlo, že som prerušil, možno aj ukončil, úspešné podnikanie a začal sa výhradne venovať rozvoju a popularizácií share economy v SR a ČR.

Aké máte osobné skúsenosti s požičiavaním vecí?

Odkedy na to využívam portál OdKomunity.sk, tak len dobré. Predtým sa mi občas stalo, že som zabudol, čo som komu požičal a nevedel si neskôr spomenúť. A tak sa mi vec už nikdy nevrátila.

Občas mi niekto aj niečo poškodil a to spôsobovalo problémy, keď sme hľadali obojstranne prijateľné riešenie. Teraz je to iné, OdKomunity.sk prináša nástroje, ktoré takýmto situáciám predchádzajú, resp. spôsob riešenia prípadného problému je stanovený dopredu. Takže požičiavateľ i požičiavajúci vedia, čo môžu očakávať.

Keď idete na stretnutie, cítite sa akoby ste išli na schôdzku na slepo a neviete čo vás čaká?

Pocity pred stretnutím by sa dali najlepšie popísať ako radostné očakávanie, že opäť stretnem niekoho, s kým si sadnem. OdKomunity totiž priťahuje ľudí s podobnými názormi a predstavami o živote, spoločnosti. A pre mňa je radosť sa s nimi stretávať.

Chcela by som sa zapojiť ale bojím sa, že by sa mi veci zničili alebo nevrátili. Ako to všetko funguje?

Zatiaľ nefunguje nič, čo by takémuto riziku na 100 % zabránilo. Prezradím však, že už vieme, ako to zabezpečiť aj na tých 100 %. Potrebujeme už len podstatne väčšie množstvo používateľov, aby sme to dokázali garantovať. Je teda na samotných ľuďoch, ako rýchlo to pôjde bez akéhokoľvek rizika.

Princíp je taký, že používateľ sa môže nechať prevádzkovateľom overiť. Vieme ho potom presne identifikovať a ak niečo poškodí, odcudzí , vieme ho priviesť k zodpovednosti. Taktiež môžete žiadať bezpečnostný depozit, ktorý kryje toto riziko. Ak sa nič nestane, vrátite ho, ak sa stane, slúži na krytie škôd. Plus je tam niekoľko ďalších bezpečnostných prvkov k využívaniu, ku ktorým používateľov vyzývame.

Prečo by sme mali zdieľať veci, ktoré boli drahé a kto by mal zase záujem o bežné veci , ktoré ja ako mladý človek vlastním skôr?

Ak boli drahé, zdieľaním sa vám môže časť obstarávacích nákladov vrátiť. Vypýtate si za požičanie pár drobných. Vy niečo zarobíte a požičiavajúci ušetrí kopu peňazí, keďže si to nemusí kupovať. Výhodné pre oboch a to stojí za zváženie. Pri bežných veciach je to takto. Sú stovky vecí, ktoré občas potrebujeme. Napríklad mlynček na mak. Ako často ho potrebujete? Raz, dvakrát do roka? Je rozumné ho kupovať? Ja tvrdím, že nie. V našich domácnostiach je množstvo takýchto veci a množstvo ich zas nemáme. Skôr, či neskôr sa stretneme s tým, že ich budeme potrebovať. Môže ich však mať sused vo vchode, či cez ulicu alebo na vedľajšej chodbe intráku. Navzájom si vieme takto pomôcť a ušetriť kopec peňazí a miesta v domácnosti.

Myslíte si, že takýto spôsob zhodnotenia vecí ma budúcnosť na takom trhu ako je SR a CZ?

Som o tom presvedčený. Vo svete to začína byť veľkým hitom. Pre ľudí, spoločnosť a prírodu to má obrovský prínos. Navyše so zhoršujúcou sa sociálno-ekonomickou situáciou budú ľudia hľadať spôsoby ako si udržať svoj štandard.

Môžem požičať naozaj úplne všetko čo mi napadne?

No úplne všetko zas nie :). Od toho sú podmienky používania, ktoré to upravujú. Zakázané sú napríklad zbrane. Keď sme projekt spúšťali, tajne sme dúfali, že do roka niekto ponúkne auto. Prvé bolo nahraté po dvoch týždňoch. Dnes ich je tam už niekoľko :).

Môžem si zdieľaním vecí aj zarobiť či to funguje na báze požičiavania predmetov zdarma?

Drobnosti ľudia väčšinou požičiavajú zadarmo. Drahšie veci za poplatok. Ale je to individuálne, záleží na každom, čo je jeho cieľom. Niekto chce iba zarobiť, niekto pomáhať ľuďom, ďalší znížiť odpad. Motívy prečo sa ľudia zapájajú sú rôzne. Napríklad jedno z tých áut sa požičiava zadarmo. Každý máme rozdielnu predstavu, čo ešte zadarmo a čo už za poplatok. Vítaní sú však všetci slušní ľudia.

Niekedy je ľahšie si niečo kúpiť ako absolvovať celú procedúru s hľadaním dostupnosti potrebnej veci, stretnutie sa s človekom a nakoniec odovzdanie spomínanej veci. Nie je niekedy efektívnejšie si predsa ten predmet kúpiť? Ak je lacnejší ako čas a peniaze vynaložené na cestovanie?

Áno, niekedy to efektívnejšie je. Najmä teraz v počiatkoch, keď je ponuka obmedzená. Ak by sa ale časom ponuka rozšírila do takej miery, že čokoľvek, čo potrebujete by bolo v dosahu pár minút od vášho bydliska, už by to bolo naopak. V súčasnosti to, čo hovoríte platí, ale iba ak ide o efektivitu nášho vlastného konania. Ono to ale nie je iba o tom, sám byť čo najefektívnejší. Čo tak efektívne nakladanie so zdrojmi surovín? To je mnohokrát v rozpore s vlastnou efektivitou, ale z celospoločenského hľadiska podľa mňa prínosnejšie. Ako som už vyššie spomenul, je to aj o stretávaní sa s úžasnými ľuďmi, zodpovednom správaní sa a o ochote prispieť k riešeniu sociálno-ekonomických problémov, ktoré sa budú len prehlbovať, pokiaľ sa prístup jednotlivcov a tak i celej spoločnosti nezmení.

Ako ste spokojný s TEDxNitra?

Hmm. Som asi jeden z mála ľudí na svete, čo prednášal na dvoch TEDx-och :). Mohol by som porovnávať. Organizátori boli úžasní. Keď si spomeniem, čo som robil ja v ich veku …, klobúk dolu. Mrzí ma jediné, a to, že som prišiel až na záver akcie, tesne pred mojím vystúpením. Pár hodín predtým, som ešte prednášal o zdieľaní v Čechách a stíhal som to len tak-tak.

Boli ste aj na after party?

Jasné, kto by si nechal ujsť after párty? Na TEDx chodia ľudia, s ktorými stojí zato sa porozprávať. Či už prednášajúci alebo poslucháči. Keďže som im nebol k dispozícií počas prednášok predrečníkov, považoval som za samozrejmé byť k dispozícií aspoň potom. Navyše dobre padne odreagovať sa a na chvíľu zabudnúť na všetko.

„Veľmi milo ma organizátori prekvapili úrovňou servisu pre rečníkov. Za to a samozrejme za pozvanie, im patrí moja veľká vďaka,“ hovorí Marián.

Rada na záver znie: „Okrem zdieľania vecí je možné na stránkach www.odkomunity.sk zdieľať aj schopnosti a vedomosti. Ak nabudúce budete potrebovať s niečím pomôcť, skúste požiadať niekoho z portálu alebo sami ponúknite to, v čom ste dobrí a niekto to môže niekedy potrebovať. Nie vždy je potrebné volať drahého profíka :).“

student24/Martina Trepáková

Marián Repáň - TEDxNitra
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM