Jaroslav Dodok Rozhovor

Moderátor Pyco: V kuchyni sa cítim lepšie ako na pódiu

Keď niekde zaznie meno „Pyco“ väčšina z nás si predstaví túto tvár na pódiu pred nemalým publikom divákov. Známy slovenský moderátor sa však v posledných dňoch predstavuje svetu s varechou v ruke a to prostredníctvom svojej prvej kuchárskej knihy s názvom Moje jedlo.

Ilustračný obrázok k článku Moderátor Pyco: V kuchyni sa cítim lepšie ako na pódiu
Foto: Jaroslav Dodok

Moderátor a kuchár v jednej osobe je trochu zvláštna kombinácia. Toto malé prekvapenie si plánoval už dávno alebo prišiel nápad na napísanie knihy celkom spontánne?

Takto pred rokom som pri plánovaní vianočných darčekov chcel najbližších obdarovať vlastnoručne vyrobenou zbierkou asi desiatich receptov, len som to časovo nezvládol. A tak vznikol neskôr nápad povýšiť tento koncept na oficiálny pracovný projekt a urobiť knihu pre všetkých. Aby som neprišiel o radosť a slobodu z jej prípravy, vydal som si ju nakoniec sám. Varil som skôr než moderoval, keby sme sa poznali odjakživa osobne, v minulosti by si sa čudovala že som na obraze, nie pri sporáku.

Jedlá zrejme vznikali niekoľkoročným experimentovaním. Ako dlho prebiehali prípravy pred vydaním knihy?

Jednoznačne sa to ani nedá definovať. Sú tam jedlá ktoré varím dlhé roky, takisto jedlá ktoré som si obľúbil v poslednom období a niektoré pokrmy vznikli priamo počas prípravy knihy. Skúsenosti a improvizácia boli východiskové body, fakt že varím už 18 rokov bez mäsa tomu dal „vegetariánsku nálepku“. Kniha sa však netvári ako diétna… :o)

Ak sa nemýlim, recepty sú výsledkom tvojej fantázie. Inšpiráciu si si však priniesol z rôznych kútov sveta. Nebude mať tak bežný „domáci kuchár“ problém s prípravou jedál?

Je tam niekoľko jedál, ktoré som si obľúbil v španielskej, francúzskej, portugalskej, gréckej a najmä talianskej kuchyni. Ale všetky tradičnejšie recepty som upravoval podľa seba a pripravoval ich doma. Varím zo surovín nakúpených na Slovensku, takže všetko čo som použil, zoženiete aj u nás. Navyše mám vo zvyku používať minimum surovín a času pre jedno jedlo, čo tiež definuje väčšinu knihy. Vďaka tejto jednoduchosti je ideálna aj pre absolútnych začiatočníkov.

Ako kuchár si toho určite veľa navaril a aj zjedol. Čo by si si však ty na tanier nikdy nedal ?

Nejem mäso od roku 1994, takže odpoveď je vopred jasná. Ale to neznamená, že ním opovrhujem alebo ohŕňam nos nad tými ktorí ho jedia. Presnejšia odpoveď však u mňa asi neexistuje.

Máš za sebou malé „turné“ autogramiád. Priniesli ti aj niečo tí, ktorí si prišli po tvoj podpis? Pribudol do zbierky nejaký zážitok, o ktorý by si sa s nami mohol podeliť?

Je to najkrajší čas spojený so samotnou knihou. Ako moderátor svojich divákov nie vždy vidíte a máte čas s nimi komunikovať. Besied a autogramiád som už absolvoval takmer desať a ďalších šesť ma čaká, prichádzajú takmer všetky vekové skupiny. Všetci varia alebo práve začínajú, niektorí sa dokonca priznali že knihu kúpili ako darček svojim blízkym, ktorí nikdy nevarili a potom mi emailom posielajú fotografie pripravených jedál z knihy. Keď som mal autogramiádu v deň narodenín, dostal som dokonca domáce tabasco, orechy v čokoláde, tašku s paradajkami a pohár leča! Ľudia sa najčastejšie pýtajú na rôzne suroviny v konkrétnych receptúrach a je jasné že varia, o to viac si ich záujem vážim.

Pre mnohých ľudí si rozhodne neoddeliteľnou súčasťou televíznej obrazovky. Prezraď nám, kde sa ty sám cítiš lepšie. Na pódiu alebo v kuchyni?

V kuchyni som bol doma dávno predtým, ako som sa prvý raz ocitol pred kamerou. Takže z dvoch možností si vyberám tú druhú, v kuchyni tvorím aj relaxujem.

Student24/Simona Benetinová Foto: Branislav Šimončík

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM