Rozhovor

Rozhovor s Jánom Supukom: Na gympli bol trojkár, dnes pomáha zlepšovať krajinu aj školstvo

Niekdajší trojkár na gymnáziu je dnes aktívny viac než dosť. Dokonca vychvaľuje svoju fakultu vo Zvolene. Čo spôsobilo túto zmenu a čomu všetkému sa venuje?

Ilustračný obrázok k článku Rozhovor s Jánom Supukom: Na gympli bol trojkár, dnes pomáha zlepšovať krajinu aj školstvo
Zdroj: Dnes24.sk

Prečítajte si rozhovor s mladým ambicióznym študentom Jánom Supukom, ktorého stretnete ako spíkra na tohtoročnej neformálne konferencii Jump Slovensko 29. 4 v Košiciach.

Aký si bol študent na strednej škole, v tvojom prípade osemročnom gymnázium?

Bol som strašná flegma, škola ma nebavila, aj keď som do nej poctivo chodil. Vrcholom školského dňa bolo zjesť desiatu a prečítať si noviny.

Kedy sa začala tvoja cesta aktívneho človeka?

Starší brat bol na výmennom pobyte na Erasme v Holandsku. Bol som ho navštíviť a Holandsko ma očarilo svojim urbanizmom, krajinou, službami či úsmevom na tvárach ľudí. Začal som sa zaujímať, ako je to možné. Holanďania veľmi dbajú na svoje životné prostredie (environment) v tom najširšom slova zmysle. Od starostlivosti o krajinu, sídel, cez kvalitu produktov, miestnych komunít a mnoho iného. Vtedy som sa rozhodol, že sa to chcem naučiť aj ja a idem študovať environmentálny manažment.

Dovtedy si nevedel, čo chceš študovať?

Tušil som, že pôjdem smerom prírodných vied, maturoval som z biológie a chémie, ale nič viac. No ako najrozumnejšie mi nakoniec vychádzalo stať sa zubárom. (smiech) Ale našťastie po návšteve Holandska sa to zmenilo. Krása krajiny, urbanizmu a ľudí ma priviedla na iné myšlienky. Chcel som zmeniť Slovensko.

Ako si chcel 18-ročný zmeniť Slovensko?

Tým, že sa naučím ako tvoriť lepšie životné prostredie pre seba a svoje okolie, pre ľudí. Jednoducho meniť svet k lepšiemu. (úsmev) A tiež tým, že ostanem na Slovensku. Pozrel som si školy doma aj v zahraničí. Zvažoval som štúdium v UK, ale prišlo mi škoda odísť zo Slovenska. Je to super krajina s množstvom výziev a potenciálom. Tak som si vybral odbor environmentálny manažment a najlepšiu školu, ktorá ho vyučuje, pre mňa je ňou stále Fakulta ekológie a environmentalistiky vo Zvolene. A tu sa učím, ako oživiť Slovensko. (smiech)

Hovoríš, že na svoju alma mater nedopustíš. Prečo?

Čo sa týka TUZVO (Technická univerzita vo Zvolene) a mojej Fakulty ekológie a environmentalis­tiky, je to skvelá škola unikátneho zamerania. Poskytujeme štúdium a možnosti v celej ekologickej a environmentálnej sfére: od ochranárov a prírodovedcov až po skutočných podnikových inžinierov, právnikov a manažérov. Celkovo si myslím, že na Slovensku máme výborné vysoké školy a kto chce a snaží sa, tak sa aj výborne uplatní. Základom je, že ma to, čo študujem, baví a chcem sa tomu venovať. Celé je to o záujme.

Na škole tvoríte organizáciu TUnaTU. O čom to je a čo chcete študentom odovzdať?

Predtým to bolo Ekocentrum FEE, prudko ekologická fakultná partia. Vydávame fakultný študentský časopis eFEEkt, robíme Vegánske večeri, filmové festivaly. No chceli sme robiť celouniverzitné aktivity, spoznávať ďalších študentov univerzity a robiť spoločné akcie. Tak sme sa zmenili na Tu na Technickej Univerzite – TunaTU. Teraz spolupracujeme na Univerzitných dňoch, StartUp inkubátore TUZVO, ale pokračujeme aj v pôvodných aktivitách.

Momentálne si aj členom Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ), neskaut v Slovenskom Skautingu a kosič v ovocnom sade. Stíhaš všetko?

Dobrá otázka. (smiech) Po kritike vysokých škôl som sa rozhodol angažovať aj v ŠRVŠ, ktorá zastupuje študentov vysokého školstva na Slovensku a má obrovský potenciál prispieť k zásadným zmenám. Svojou troškou sa tak snažíme zlepšiť slovenské vysoké školstvo, je to však dlhý proces.

Moja dobrovoľníctvo v Slovenskom Skautingu začalo u spolubývajúceho na intráku. Zúčastnil som sa prvej akcie, hneď som sa zapojil do podujatia pre 80 skautov a dnes pomáham so skautských hodobným festivalom Soaré 2015, ktorý bude už o týždeň v Banskej Bystrici.

Ďalšou kapitolou je kosenie a ovocný sad v Novej Bošáci, ktorý pomáham kamarátovi Ľudovi spravovať. Sme vlastne členmi OZ Pangaea a venujeme sa najmä ovocinárstvu a tradičnému hospodáreniu v krajine v požiadavkách modernej doby. (smiech)

Čo chceš odovzdať účastníkom ako rečník na konferencii Jump Slovensko 2015?

Trocha inšpirácie, pár skúseností a hlavne odkaz: zaujímajte sa o seba a svoje okolie, snažte sa venovať tomu, čo vás baví a vydržte v tom, čo robíte. Držím vám palce

Študent24/Matúš Sedlák

Foto: súkromný archív Jána Supuka

Ján Supuka
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM