Jaroslav Dodok Rozhovor

Rozhovor s Martinou: Videla som do zákulisia Divadelnej Nitry

21. ročník známeho medzinárodného divadelného festivalu navštívilo 12 000 ľudí. Divadelná Nitra zavrela svoje brány 26. septembra po šiestich dňoch nepretržitých predstavení a podujatí.

Martina Doričová dobrovoľníčka, študentka odboru kulturológie, herečka v študentskom divadle a scenáristka pripravujúca svoju prvú inscenáciu nám odpovedala na niekoľko otázok.

**Ako si sa stala dobrovoľníkom na Divadelnej Nitre ? ** Dobrovoľníkom sa môže stať prakticky každý, kto má rád divadlo a chce byť súčasťou zákulisia veľkého festivalu, akým je divadelná Nitra a chce sa podieľať na jeho organizovaní. Toto je druhýkrát čo som tu. Ako som sa k tomu dostala ? Rovnako ako ostatní, tak aj ja som vyplnila prihlášku na V.Y.P (voluntary young people) a čakala čo sa stane.

Prečo sa tento rok logom stala ryba a čo symbolizuje ? Hmm, prečo ryba? Na to som sa pýtala aj ja a dostala som rôzne odpovede. Od tej, že si mám pozrieť televízny spot, v ktorom rybu režú, dávajú do chladničky a iné veci. Môže to tiež symbolizovať akúsi vinu o tom „kto zabil rybu“ až po odpoveď s ktorou som spokojnejšia, že ryba je tam preto, lebo mlčí o tom, kto je vinný či nevinný. Ale, kto vie? Atmosféra bola dokonca dopĺňaná aj pachom ryby, ktorý sa šíril nitrianskym námestím.

Ktoré predstavenia boli najzaujímavejšie?
Všetky boli niečím pútavé. Predsa len, išlo o svetový a slovenský výber. Mne osobne sa najviac rátala maďarská inscenácia Anamneza. Veľmi vtipne a groteskne v nej bola podaná súčasná situácia maďarského zdravotníctva, ktorá až nápadne pripomínala stav slovenského zdravotníctva.

Zo slovenských to bolo asi predstavenie Psota z Divadla Pôtoň, inscenácia Pohania Činohry Slovenského národného divadla alebo Sedem dní do pohrebu Slovenského komorného divadla Martin. Avšak skutočne ťažko vyberať to naj. Všetky predstavenia mali niečo do seba. Niektoré potrebovali dovysvetlenie, ale ten pravý divadelný zážitok ostáva. Musím povedať, že sprievodný program bol tiež viac ako zaujímavý a bolo si z čoho vyberať. Na výber boli pouličné predstavenia, filmové projekcie, koncerty ale aj výstavy.

Z akých rôznych krajín prišli divadelníci a čo nové priniesli ? Myslím, že to bola pekne široká paleta, od našich blízkych susedov až po vzdialenejšie štáty. Presnejšie išlo o inscenácie z Belgicka, Českej republiky, Maďarska, Nemecka, Poľska, Rumunska, Ruska, Slovinska a Veľkej Británie.Každá krajina priniesla svoj špecifický pohľad a nové prístupy akými sa divadlo môže formovať a vytvárať. Ukázali aj to, že pritiahnuť na javisko živú kapelu, alebo priamo počas predstavenia piecť koláč, môže byť viac ako zaujímavým ozvláštnením deja.

Čo si sa naučila nové na tejto pozícii ? Keďže som počas festivalu bola asistentkou riaditeľky mojou úlohou bolo sprevádzať ju počas festivalových dní. Videla som priamo do zákulisia a príprav takéhoto veľkého podujatia. Mne to dalo veľmi veľa vzhľadom na to, že to je to čomu by som sa chcela venovať v budúcnosti. Je to skvelá skúsenosť a príležitosť.

Festival organizuje nespočetne veľa ľudí. Jadro tvorí 18-členný štáb, ktorý na príprave pracuje celý rok a dobrovoľníci sú taký doplnok, aby to všetko vyšlo.

student24 / Martina Trepáková foto: [link=http://www­.facebook.com/di­vadelna.nitra]Di­vadelná Nitra[/link]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM