Jaroslav Dodok Rozhovor

ROZHOVOR s mladým Popradčanom Martinom (20): Kráčať za svojimi snami sa oplatí!

Už ako stredoškolák reprezentoval hlas mladých v Štrasburgu. Dnes im pomáha objavovať príležitosti na každom kroku. Poznáte Martina Mlynára (20)?

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR s mladým Popradčanom Martinom (20): Kráčať za svojimi snami sa oplatí!
Zdroj: Dnes24.sk

Ak vám je Martinová tvár povedomá, zaiste ste ho videli na jednom z podujatí, ktoré už po niekoľký rok organizuje. Napríklad na akcii Hug Day, počas ktorej rozdával objatia na popradskom námestí. Je taktiež myšlienkovým tvorcom festivalu Be Active a zakladateľom občianskeho združenia Social up. Uplynulé štyri mesiace strávil v Írsku, no nám porozprával o tom, ako mladí ľudia v Poprade menia svoje sny na realitu.

Diskutovať s tebou je veľký zážitok. Čomu vďačíš za svoje rečnícke schopnosti?

Podľa mňa za tým stojí neustále prekračovanie komfortnej zóny, pretože tým sa stále zväčšuje a aktuálne už vo väčšine situácií plávam ako ryba vo vode. Počas moderovania podujatí, speakovaní na pódiu či vedení workshopov som stretol mnohých expertov ako aj účastníkov. Každá rada či odporúčanie, ktoré som dostal, ma posunulo ďalej a som im za to vďačný.

Stredná škola na ktorú si chodil bola akýmsi zlomovým bodom v tvojom príbehu, je tak?

V momente, keď som začal študovať na 8-ročnom gymnáziu na Kukučínovej ulici v Poprade som ani netušil, ako ma tá škola ovplyvní. Všetko sa to začalo tým, že som sa zúčastňoval rôznych olympiád, potom som sa stal súčasťou organizačných tímov a nakoniec som pracoval na vlastných školských projektoch.

Čo si zažil vďaka mimoškolským aktivitám?

Stal som sa ambasádorom gymnázia, reprezentoval som školu v Dánsku či Národný Výbor Kampane Bez Nenávisti na konferencii v Štrasburgu. Taktiež som zastupoval študentov našej školy na rôznych seminároch a školeniach. Medzi projekty na ktoré s radosťou spomínam, patrí napríklad Beh Proti Nenávisti, ktorý som v Poprade inicioval a spolu s vedením školy pripravil na jeseň roku 2013.

Ako organizátor si v Poprade vytvoril aj festival Be Active. Kde vznikla myšlienka tohto podujatia?

Všetko to vzniklo na jednom pracovnom obede. Počas neho sme si povedali, že v Poprade nám niečo chýba. O týždeň na to sme sa znova stretli a všetkým som oznámil, že v Poprade pripravíme festival Be Active, ktorý nebude mať jeden ale dva dni. Veď jednodňové podujatie predsa zvládne každý… (smiech)

Čím je festival výnimočný?

Celý festival sa nesie heslom od mladých pre mladých. Náš organizačný tím je veľmi mladý a minulý rok mal jeho najmladší člen tuším 14 a najstarší 28 rokov. Špecifikom festivalu Be Active je, že téma festivalu sa každoročne mení. Prvý ročník festivalu bol o osobnostnom rozvoji, minulý rok sme sa dostali ku téme vedy a inovácie, tento ročník festivalu bude o podnikaní mladých ľudí a projektovom manažmente.

Aké zaujímavé mená sa už na Be Active predstavili?

Doteraz festival priniesol viac ako 30 rečníkov. Patrili medzi nich zaujímavé mená z rôznych sfér spoločnosti. Hovoriť môžeme o Mirovi Hajnošovi z Európskeho Dialógu, Adamovi Mlynárovi s jeho vlastnoručne postavenou buginou či lektorovi NLP Petrovi Sasínovi alebo riaditeľovi nadčasovej LEAF Academy – Matejovi Sapákovi.

Dôležité je, kam festival posúva mladých ľudí. Čo si z neho každoročne odnášajú?

Tí, čo potrebujú inšpiráciu, motiváciu či prvotný impulz na festivale určite nájdu svoju šálku kávy. Mnohým ľuďom festival prinesie nové kontakty, priateľstvá alebo ich nasmeruje na tú správnu školu, prípadne im ukáže nové možnosti.

Čo ťa teší na organizácii Be Active najviac?

Stále ma teší, keď vidím, že niektorých z účastníkov našich podujatí sme nakopli natoľko, že sa stali súčasťou našich tímov alebo sa začali zaujímať o svoje okolie a realizovať svoje sny sami.

Pred týždňami ste sa ako občianske združenie SocialUP zapojili aj do medzinárodného dňa objatí. Ako vyzeral deň D?

Deň objatí je milá akcia ktorej organizovanie v Poprade ma stále teší. Množstvo pozitívnej energie ktorú počas toho dňa všetci zapojení vnímame, je neuveriteľné. Najlepšie je, keď ľudí niečím prekvapíme, zaskočíme a dojmeme. O tom to bolo aj tento rok. Napriek tomu, že nám počasie neprialo, stretli sme sa v relatívne veľkom počte a po prvý krát to nebolo len o mladých ľuďoch v radách objímačov.

Máš ambíciu zorganizovať Hug Day v Poprade opäť o rok?

Určite áno.

Martin Mlynár stojí za viacerými podujatiami v meste Poprad. Organizovanie akcií nie je však jediné, čomu sa venuje. Štyri mesiace v tomto roku strávil na študijnom pobyte v Írsku. Špeciálne pokračovanie rozhovoru o tom, prečo sa írski študenti neučia všetko naspamäť a v čom sú podobní nám, si prečítate na našom portáli Student24.sk už zajtra.

Prečítajte si aj:

Spolužiaci ani učitelia mu neverili: Sánka im padla, až keď sa dostal na prestížnu školu v Oxforde! ROZHOVOR

Martin Mlynár - Už ako stredoškolák reprezentoval hlas mladých v Štrasburgu
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM