Stanislav Černák Rozhovor

Úspešná muzikantka Stanka Apfelová (23): Nesnažím sa silou mocou presadiť

V 23. rokoch je držiteľkou ceny Rádia FM Radio Head Awards, má za sebou množstvo koncertov a festivalov. Reč je o banskobystrickej rodáčke Stanke Apfelovej, ktorá začínala s hrou na gitare už v skorom veku. Stanka pôsobí v sliačskej rock´n´rollovej formácii Got Blue Balls a v superskupine Zlokot.

Ilustračný obrázok k článku Úspešná muzikantka Stanka Apfelová (23): Nesnažím sa silou mocou presadiť
Zdroj: Dnes24.sk

Nedávno ste získali so superskupinou Zlokot Radio_Head Awards výhru v kategórii Nováčik roka, čo to pre vás znamená?

Keďže chalani z kapely nie sú vôbec nováčikovia, pôsobia na slovenskej scéne už pomerne dlho a majú za sebou viacero albumov a veľa odohratých koncertov, tak je to svojím spôsobom trochu irónia. Jediný nováčik v tej kapele som vlastne ja. Avšak, samozrejme, že sa z toho tešíme. Je to aj celkom dobre načasované, keďže sme teraz vydali album, ideme na turné s Vec-om, tak sa nám otvárajú nové obzory.

Prezraď nám niečo bližšie o tejto kapele, charakterizuj vašu hudbu, texty…

Zlokot je zmes ľudí, ktorí sú vlastne každý z iného súdka. Aspoň tak to bolo, keď kapela vznikla. Máme tam rapera Lyrika, basgitaristu Lososa z Noisecut, metalového bubeníka Maria, ktorý s nami zakladal kapelu a nahral album Slowakische Idiot. Mária, ale teraz vystriedal Michal, taktiež z Noisecut. No a ešte som tu ja, dajme tomu, že rockerka. Túto rôznorodosť cítiť aj v našej hudbe, ale navzájom sa pekne dopĺňame. Nás štýl sa nedá nejako škatuľkovať a myslím, že je to dobre. V podstate hráme zmes rapu s elektronikou a rockom. Texty má na starosti výlučne Lyrik, do toho mu nikto nezasahujeme. Viac menej sú to texty na „mestskú“ tému.

Ako si sa do Zlokotu dostala ty?

Losos s Mariom sa rozhodli založiť si kapelu, niečo tvrdšieho rázu a miesto speváka si zavolali rapera Lyrika. S Mariom som sa poznala už predtým a vedel, že hrám v Got Blue Balls na base a okrem toho som aj gitaristka. Tak ma oslovil, či by som si chcela s nimi zahrať ako gitaristka. Neváhala som skoro vôbec, lebo Noisecut som vždy mala rada a reflektovala som aj Lyrika s Modrými Horami. Pravdupovediac som ich záujmom bola poctená. Už po prvej skúške som vedela, že to pôjde dobre, lebo sme si sadli aj ľudsky, a to je asi najdôležitejšie v kapele.

Chystáte koncert so Zlokotom aj niekde v okolí Zvolena?

Bohužiaľ, v rámci nášho aprílového turné s Vec-om sa nám nepodarilo dostať sa na stredné Slovensko, ale určite minimálne nejaký samostatný koncert si radi zahráme v mojej rodnej Banskej Bystrici.

Okrem Zlokotu pôsobíš aj v sliačskej formácii Got Blue Balls. V tejto kapele hráte na Slovensku neobvyklý južanský rock´n´roll a taktiež ste veľmi populárni. Prezraď niečo viac aj o tejto kapele.

S Got Blue Balls hráme asi od roku 2009. Túto kapelu sme založili s Rišom a Dzurkom, ktorí sú moji dlhoročnými spoluhráčmi z iných kapiel. S Dzurkom sme si vymenili role a ja som chytila do rúk basgitaru a on gitaru a myslím, že nám to takto aj viac sedí. Pripojil sa k nám spevák Mišo a pred vyše rokom sme pribrali ďalšieho člena, Borisa. Ten hrá na syntetizér a klávesy. V roku 2011 nám vyšiel debutový album s rovnomenným názvom Got Blue Balls a momentálne pracujeme na nových pesničkách, lebo by sme radi zavítali do štúdia ešte tento rok a nahrali druhý album. Máme za sebou turné vo Francúzsku, festivaly ako Pohoda, Grape, Žákovic, alebo Rock For People v Čechách a mnoho ďalších koncertov. Verím, že nás toho ešte veľa čaká.

Ako prijala verejnosť vašu zaujímavú hudbu v Got Blue Balls?

Zvláštne je to, že my sme kapela, ktorá si môže zahrať s metalovou, rockovou, rock´n´rollovou, ale aj popovou kapelou. Tak isto je to aj s festivalmi. Pravdupovediac, neviem čím to je, ale je to fajn. Ľudia nás berú takých, akí sme a veria tomu, čo hráme a ako to prezentujeme. Vedia, že to nie je žiadna póza.

Ktorú kapelu máš radšej?

Každá kapela pre mňa predstavuje niečo iné. V Got Blue Balls hrám na basgitare, hrám tam s ľuďmi, s ktorými sa poznám veľmi dlho a sme skôr ako rodina, súrodenci. V Zlokote hrám na gitaru s ľuďmi, ktorých som vlastne spoznávala, keď vznikala kapela, ale veľmi sme si sadli a tiež som si ich obľúbila. Keď niečo robím, hrám v kapele, robím to naplno, takže obidvom kapelám dávam maximum. Každopádne, v Got Blue Balls a Zlokote hrám úplne rozdielnu hudbu a to ma na tom baví.

Pochádzaš z Banskej Bystrice, Got Blue Balls sú zo Sliača, populárna si aj vo Zvolene. Ako vnímaš fungovanie hudobnej scény práve v našom regióne?

U nás vzniká veľa kapiel, či už kvalitných, alebo menej kvalitných. Celkovo sa Banskej Bystrici a Zvolenu hovorí, že sú to metalové, alebo rockové mestá. Nikdy som si to neuvedomovala, ale je to ozaj tak. Máme tu veľa metalových a rockových kapiel, či už sú to Mäso, Náhodní Známi, Brainscan, Hecate, Jakubysko, alebo už nefungujúci Madcult, Idiots Parade a mnoho iných. V Banskej Bystrici majú kapely podmienky, kde sa dá odprezentovať, zorganizovať si koncert. Vo Zvolene je to s tými hudobnými klubmi horšie a to je škoda. Mrzí ma, že kultúra je skoro vždy tá posledná zložka, na ktorú sa myslí, keď sa do niečoho dávajú peniaze.

Dostalo sa mi do uší, že s Got Blue Balls pracujete na novom albume. Vieš nám exkluzívne prezradiť, ako bude nový album vyzerať, koľko už máte hotových skladieb, aké bude jeho hudobné smerovanie a kedy približne bude hotový?

Áno, s Got Blue Balls chystáme nový album. Momentálne je ešte iba v štádiu vymýšľania materiálu naň. Čiže usilovne skúšame, skladáme a domýšľame pesničky. Momentálne máme urobených šesť skladieb a môžem povedať, že od debutového albumu sa posúvame míľovými krokmi, čo sa týka celkových nápadov, aranžmánov a stavby skladieb. Dve nové piesne už hrávame na koncertoch, tak povediac ich testujeme. A reakcie ľudí sú vynikajúce. Väčšinou sa páčia asi aj viac ako tie naše „staré hity“ a to nás veľmi teší a poháňa vpred. Veríme, že album bude zaujímavý a bude z neho cítiť vyzretosť kapely. Deadline ešte nemáme žiadny, ale chceli by sme sa dostať do štúdia ešte v tomto roku.

Keď má nejaká, najmä rocková kapela vo svojej zostave babu, tak skupinu inak vnímajú aj ľudia a fanúšikovia. Pociťuješ to aj ty, alebo sa niečo na tom už zmenilo?

Bohužiaľ, Slovensko je malá krajina na to, aby sme tu mali nejakú veľkú základňu ženských interpretiek, ktoré by boli známejšie širokej verejnosti. Samozrejme, česť výnimkám. Keď sa objaví na pódiu baba ako basgitaristka, gitaristka, alebo bubeníčka, väčšinou to zaujme, čo je pochopiteľné. Len stále je to skôr taká „exotika“ v zmysle vidieť dobrú hudobníčku na pódiu. Mám pocit, že to kapely berú ako novodobý trend, zobrať do kapely babu, aby mali viac fanúšikov. Takže áno, pociťujem to. Možno máme o jedného až dvoch fanúšikov viac preto, že v kapele hrá baba na „mužský“ nástroj, ale nemyslím si, že by to bol nejaký extrém. Keď má niekto rád Got Blue Balls alebo Zlokot, je to hlavne kvôli hudbe alebo celkovému feelingu kapely.

Hráš aj na gitare a aj na basgitare, ktorý hudobný nástroj je bližší tvojmu srdcu a prečo?

Na gitare hrám od malička. Rodičia ma prihlásili do ZUŠ na gitaru, keď som mala asi 7 rokov. Gitara je môj primárny nástroj a zostane to vždy moja srdcovka. Na basgitaru som začala hrať asi pred 7. alebo 8. rokmi, keď v ZUŠ – ke potrebovali do jazzovej kapely basgitaru. Povedala som si, že nemôže byť ťažké hrať na basgitaru, keď viem hrať na gitaru, a išla som do toho. Odvtedy som ju už z rúk nepustila. Nedá sa povedať, že by som mala radšej jeden alebo druhý nástroj, je to úplne o niečom inom. Zatiaľ čo basgitara je rytmický nástroj, tak gitara melodický. Snažím sa využívať skúsenosti z hrania na gitare a aplikovať to na basgitaru a naopak. Možno nie až tak cielene, ale tak to nejako ide zo mňa.

Čo by si chcela ako hudobníčka dosiahnuť vo svojej sľubne naštartovanej kariére?

Nemám stanovenú žiadnu métu, kam by som to chcela dosiahnuť. Nechávam to asi voľne plynúť a nesnažím sa silou mocou niekam presadiť. Všetko ide tak ako má. Nechám sa prekvapiť, čo bude ďalej. Určite chcem aj naďalej hrať, koncertovať, nahrávať albumy a robiť jednoducho to, čo ma baví najviac. Teda, venovať sa hudbe.

Hudba je tvojím životom, popri tom študuješ muzikológiu na Univerzite Komenského v Bratislave. Si veľmi vyťažený človek, tak nám prezraď, ako relaxuješ?

Pravdupovediac, celý môj život je o hudbe. Venovať sa hudbe je aj moja „povinnosť“, keďže ju študujem, ale aj relax zároveň.

Got Blue Balls a Zlokot
2
Galéria
Stanka Apfelová
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM