Jaroslav Dodok Rozhovor

ROZHOVOR: Stredoškolák Braňo (19) sa stretáva s ministrom školstva, za mladých je ochotný aj štrajkovať

Neskončil ešte ani strednú školu a svojimi aktivitami vyráža dych aj dospelým. Na prvú kávu s primátorom šiel už ako štvrták na základnej škole. Svoje odhodlanie však ešte stále nestratil, pretože dnes bojuje za stredoškolákov. Nám v rozhovore prezradil, čo sľúbil minister školstva študentom...

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: Stredoškolák Braňo (19) sa stretáva s ministrom školstva, za mladých je ochotný aj štrajkovať
Zdroj: Dnes24.sk

Ak by ste stretli Branislava Gigaca, mali by ste dojem, že je minimálne vysokoškolák s niekoľkoročným pôsobením v politike. Aktuálne však študuje na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Prievidzi, maturovať bude až o rok. Rozhodnutie pomáhať študentom a mladým ľuďom urobil už dávno. Od toho momentu sa mu podarilo presadzovať návrhy v žiackej školskej rade či mládežníckom parlamente.

Aktuálne vedie občianske združenie ŠTUDENT – Aliancia stredoškolákov, pod hlavičkou ktorého zorganizoval petíciu a vyzbieral viac ako 20 000 podpisov. Tú predložil ministrovi školstva Petrovi Plavčanovi. Čoho sa petícia týkala a ako na ňu reagoval minister nám už povedal v rozhovore…

Kedy si začal vytŕčať spomedzi spolužiakov?

Ako žiak 4. ročníka ZŠ som išiel na tzv. stretnutie s primátorom s poslancami Prievidze. Išiel som sa jednoducho uliať z vyučovania. Tu však nastal vo mne zlom.

Aký? Ešte v ten deň som sa stal členom mladého parlamentu v Prievidzi a dodnes sa aktívne angažujem.

Len niekoľko dní po vytvorení novej vlády si za Alianciu stredoškolákov požiadal nového ministra školstva o osobné stretnutie. Bolo ťažké dostať sa k nemu?

Pána ministra Plavčana poznáme už z jeho predchádzajúcej pozície a vždy, keď sme mali nejaké pracovné stretnutie sme mu zaklopali na kanceláriu a nemal problém nás vždy prijať. Je tomu našťastie tak, aj keď je vo funkcii ministra. Je otvorený komunikácií, čo je vidieť aj na rýchlosti a pružnosti našej spoločnej komunikácie.

Ako si sa cítil v kancelárii ministra školstva?

Bral som to seriózne. Predsa je to už politik zodpovedný za chod školstva na Slovensku. Tréma však opadla hneď, ako sme si podali ruky a začali rokovať. Bol a aj je zjavný jeho záujem o názor mladých. Celé stretnutie som bral pre seba ako povinnosť urobiť všetko preto, aby petícia bola úspešná a tak sme k tomu aj pristupovali, o čom nasvedčujú už aj prvé výsledky .

To, že ste rezortu školstva predložili petíciu znamená, že sú stredoškoláci na Slovensku nespokojní. V čom vidíš problém ty?

Ten problém sa volá školstvo. So sebou si nesie desiatky ďalších problémov… V čom vidím problém ja? Vzdelávaniu chýba dialóg medzi učiteľom a žiakmi. Dnes, keď má žiak názor a ide do polemiky s učiteľom je hneď arogantný. Učitelia si veľakrát vylievajú zlosť na žiakoch, ktorí im nič neurobili a tu sa dostávame k potrebe väčšej slobody pre učiteľov. Pretože len slobodný a šťastný učiteľ, môže vychovávať a vzdelávať slobodné a šťastné deti s vlastným názorom. To je problém, ktorý vidím za najdôležitejší ja, a ktorý by mohol byť základom skutočnej reformy vzdelávania. No je ich veľmi veľa. Korupcia, bossing, rodinkárstvo, stranícka politizácia škôl, chýbajúce učebnice, potláčanie kritického myslenia a veľa veľa ďalších.

Vo vašej petícii bojujete za to, aby si študenti mohli slobodne vybrať úroveň maturity z cudzieho jazyka. Prečo?

Našim prvým cieľom bolo vrátiť možnosť aplikovať si jazykový certifikát ako náhradu maturitnej skúšky z cudzieho jazyka. Jazykový certifikát je medzinárodne uznávaný, pričom slovenská maturita nie je. S bývalým vedením ministerstva sme sa na tejto požiadavke nevedeli zhodnúť. S tým súvisel aj bod našej petície, ktorý iniciovali práve žiaci, ktorí študujú na gymnáziách. Sú dobrí v logike, matike, fyzike … no jazyky im nejdú. Keď môžu žiaci hotelových akadémií, kde je skutočne nadmerné množstvo hodín cudzích jazykov , maturovať na úrovni B1, prečo by nemohli aj gymnazisti? Prečo by sme mali robiť rozdiely?

Pretože jazyk je dôležitý…

Jazyk je dôležitý, no v žiakoch treba rozvíjať to, v čom vynikajú. Základné nároky však treba mať. Zároveň žiadame aj možnosť vybrať si úroveň maturity C1, kde šikovní študenti, ktorí vyhrávajú jazykové olympiády, budú môcť získať maturitu na takej úrovni, ktorá skutočne zodpovedá ich rozšíreným vedomostiam.

Druhým bodom je zníženie odvodov, čo je aktuálne, keďže sa blíži obdobie brigád. Aká je vaša požiadavka?

Brigády sú často jediným zárobkom pre žiakov a študentov. Svoje zarobené peniaze často investujú práve na svoje vzdelávanie. Štát by ich už jednoducho nemal oberať o ich zarobené peniaze práve dnes, kedy všetko niečo stojí. Naša požiadavka je skutočne rázna. Zníženie odvodov pre študentov na 0, čím by si študenti mohli prilepšiť až o 150 – 200 eur. Všetko záleží aj o druhu brigády a znenia dohody, ktorú študent podpíše.

Čo spravíte, keď s tým na ministerstve nebudú súhlasiť?

V parlamente sú tri politické strany, ktoré podpísali memorandum so stredoškolákmi, kde sa zaviazali presadzovať požiadavky petície. Jednoducho ich vyzveme k plneniu svojich záväzkov, ktoré dali stredoškolákom na Slovensku. Petícia je záväzok a dúfame, že ministerstvo to zoberie vážne. Pokiaľ nezaberie ani jedna z možností, zvážime ďalšie kroky, no z požiadaviek stredoškolákov neustúpime.

Rátate aj so štrajkom?

Áno, samozrejme. Dnes je však hypotetické o tejto možnosti hovoriť, no takýto krok by si vyžadoval silné stredoškolské hnutie, na ktorom začíname aktívne pracovať.

Prijal vaše požiadavky nový minister školstva?

Prijal a súhlasil s nimi, čo je silný signál do spoločnosti. Nie som však zástanca slov a s pánom ministrom sme sa dohodli na vytvorení pracovnej skupiny, ktorá bude zložená z odborníkov a Aliancie stredoškolákov. Cieľom bude rozpracovať požiadavky petície a legislatívne ich pripraviť tak, aby čo najviac z nich mohlo platiť už k školskému roku 2016/2017.

To akože stredoškoláci budú radiť vláde?

Dohodli sme sa na pravidelných rokovaniach s ministrom školstva a uvidíme ako to pôjde.

Aké sú tvoje osobné ambície do budúcnosti?

V prvom rade dokončiť školu. Nie som človek, ktorý len tak nič nerobí a vie zaujať polohu „mŕtvy chrobák“. Ten kto Gigaca pozná, vie že to tak nie je. Možno to vyznie až moc ambiciózne , no chcem byť súčasťou tej generácie, ktorá prinesie do politiky nový vietor… a možno raz aj ministrom školstva, kto vie.

Braňo Gigaca
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM