Jaroslav Dodok Univerzity

S výberom vysokej školy pomôže študentom aj nový medzinárodný rebríček univerzít

Stredoškolákov, ktorí sa počas svojho maturitného ročníka rozhodnú pokračovať v štúdiu na univerzite alebo vysokej škole, čaká dôležité rozhodnutie, ktorá univerzita je pre nich tá pravá. Majú pred sebou rozsiahle možnosti ponúkané 36 vysokými školami v Slovenskej republike.

Ilustračný obrázok k článku S výberom vysokej školy pomôže študentom aj nový medzinárodný rebríček univerzít
Foto: Jaroslav Dodok

Mnoho z nich siaha po rebríčkoch, ktoré sú zostavované rôznymi agentúrami alebo špecializovanými inštitúciami. V súčasnosti sa v rebríčkoch kladie veľký dôraz na vedu. Univerzity sú v rámci európskeho priestoru primárne využívané na realizáciu vedy a výskumu.

Európska únia sa preto rozhodla pristúpiť k novému medzinárodnému rebríčku univerzít pod názvom U-Multirank.

Čo bude medzinárodný rebríček hodnotiť?

U-Multirank bol predstavený v Dubline len nedávno, 30.01.2013. Ide o viacrozmerný zoznam, ktorý sa vzďaľuje od tradičných prístupov k hodnoteniu výsledkov univerzít. Univerzity budú po novom hodnotené podľa širšieho spektra faktorov, a to v nasledujúcich piatich samostatných oblastiach:

  • Získané uznanie v oblasti výskumu,
  • Kvalita vyučovania a učenia,
  • Medzinárodná orientácia,
  • Úspešnosť odovzdávania poznatkov (napr. partnerstvá s podnikmi a začínajúcimi podnikmi)
  • Príspevok k rastu regiónu

Objektívnosť a nezávislosť sú samozrejmosťou

U-Multirank poskytne nielen spoľahlivé porovnanie inštitúcií, ale zhodnotí univerzity aj z hľadiska štyroch špecifických oblastí, ktorými sú podniková ekonómia, strojárstvo, elektrotechnika a fyzika. Zoznam špecifických odborov sa bude v nasledujúcich rokoch postupne rozširovať. Rebríček bude zostavovaný nezávislým konzorciom pod vedením Centra vysokoškolského vzdelávania (CHE) v Nemecku a Centra pre vysokoškolské politické štúdie (CHEPS) v Holandsku.

Nové hodnotenie bude nezávislé, založené na merateľných kritériách a údajoch. Vďaka svojmu viacrozmernému prístupu bude možné tento systém použiť pre ktorúkoľvek univerzitu alebo vysokú školu ktorá potrebuje spätnú väzbu o svojej výkonnosti.

Spýtali sme sa predsedníčky Študentskej Rady Vysokých škôl na Slovensku, Kataríny Stolárikovej, aký má na U-Multirank názor?,,Takáto iniciatíva nie je žiadnou novinkou, je skôr reformou doterajších rebríčkov, ktorá zohľadňuje súčasné požiadavky kladené na vysokoškolské vzdelávanie, preto ju vnímam veľmi pozitívne,"

Zapoja sa aj slovenské univerzity?

Avšak pri propagácii U-Multiranku na Slovensku, bude potrebné šíriť aj osvetu, že budúcnosť každého uchádzača môže byť vážne ovplyvnená výberom vysokej školy a že hľadanie ľahších ciest alebo spôsobov na podliezanie noriem sa často nevypláca.

Predpokladá sa, že do klasifikácie sa zapojí približne 500 univerzít z Európy a z celého sveta, pričom prvé výsledky budú zerejnené začiatkom roka 2014. Verím, že do klasifikácie sa zapoja aj mnohé vysoké školy na Slovensku.

student24/Miroslav Hajnoš

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM