Šport

Sagan chce opäť zelený dres, no tvrdí: "Bude to ťažké, Tour je peklo"

Peter Sagan odštartoval prebiehajúcu sezónu vynikajúcimi výsledkami a už teraz splnil svoj prvý cieľ - uspieť v jarných klasikách. Dvadsaťtriročný cyklista však ani zďaleka nepovedal posledné slovo a opäť mieri na najvyššie méty.

Ilustračný obrázok k článku Sagan chce opäť zelený dres, no tvrdí: "Bude to ťažké, Tour je peklo"
Zdroj: TASR

Hlavnou métou zostáva obhajoba zeleného dresu na najslávnejších pretekoch sveta Tour de France.

Slovenský rýchlik má za sebou vydarenú jar, keď si na konto pripísal už osem etapových triumfov a trikrát bol druhý. Najcennejšie víťazstvo dosiahol na klasike Gent – Wevelgem, pričom blízko k vavrínom bol aj na Okolo Flámska a Miláno – San Remo, kde skončil na druhých priečkach. „Vážim si už len to, že sa mi podarilo dostať sa do dobrej formy na jarné klasiky, čo bolo mojím cieľom. Na Miláno – San Remo som nebol ďaleko od víťazstva, ale vlastnou chybou sa mi ‚podarilo‘ skončiť druhý. Na druhej strane to musím brať pozitívne, že som zase nabral nejaké skúsenosti. Vyhral som iba Gent-Wevelgem a som rád, že sa mi to podarilo ukradnúť,“ uviedol.

Sagan už dávno nie je „zázračný nováčik“, naopak patrí medzi veľkých favoritov takmer na všetkých podujatiach a za svoje výkony si vyslúžil veľkú popularitu nie len na Slovensku, ale na celom svete. Všade, kam príde, sa s ním chcú ľudia fotiť a chcú jeho autogram. Sagan však priznal, že mu to nie je vždy pochuti. „Snažím sa na to zvyknúť. Možnože si ľudia niekedy povedia, že som arogantný alebo namyslený, ale nie je prijemné, keď je človek pred pretekmi sústredený a je tam nátlak ľudí, všetci sa ho chytajú a chcú podpis. Ľudia si neuvedomujú, že človek je pred podaním nejakého výkonu a trochu ho to znepokojuje. Ale aj tam sa snažím byť pre ľudí, keďže aj vďaka nim môžem ísť hore a myslím si, že zatiaľ to je v pohode. Takto na tlačovej konferencii to však beriem viac v pohode,“ povedal aktuálne druhý muž rebríčka UCI, ktorý sa nachvíľu zastavil opäť v rodnej krajine, aby si užil dvojtýždňovú pauzu. Ani počas nej však neodloží bicykel.

„To ani nemôžem. Keby som odložil bicykel na týždeň či dva, celá zimná príprava by vyšla na zmar. Aj keď nebudem jazdiť štyri, päť hodín denne, aspoň nejaké dve by som mal. Najväčšiu pauzu som mal asi mesiac, ale to sa robí až po sezóne.“

Po krátkom „oddychu“ ho od 12. do 19. mája čakajú preteky Okolo Kalifornie, kde drží rekord s ôsmimi etapovými víťazstvami. „Sú to veľmi pekné preteky a veľmi rád sa tam vraciam. Tento rok sa mi trošku predĺžila sezóna, keďže som išiel aj posledné dve klasiky. V Kalifornii by som chcel začať viac v pohode, rozjazdiť sa a dostať sa do dobrej formy pred Tour,“ uviedol.

Následne pôjde podujatie Okolo Švajčiarska a potom už príde vrchol sezóny Tour de France, kde chce obhájiť vlaňajšie prvenstvo v súťaži aktivity a opäť si obliecť zelený dres. „Bude to ťažšie, ako vyhrať ho prvýkrát. Uvidíme, ako to pôjde, pretože tých 21 dní to je ako žiť v pekle,“ uviedol Sagan a potvrdil, že TdF sú najnáročnejšie preteky sveta.

Saganovci
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM