Monika Földešiová Kultúra

Šanca pre mladých umelcov

Divadlo je svet fantázie, v ktorom sa neskutočné stáva skutočným. Víly a škriatkovia ožívajú, princezné čakajú na svojich princov, zatiaľ čo tí bojujú s trojhlavým drakom. V divadle zabudnete na svoje problémy a deti sa ponoria do svojich vysnívaných

Staré divadlo Karola Spišáka je známe svojimi zaujímavými súťažami, ktoré organizuje zväčša pre tých menších, či už pre škôlkárov, alebo školákov. I teraz prišlo vedenie divadla s jednou zaujímavou výtvarnou súťažou, ktorá je určená pre žiakov základných škôl.// „V našom repertoári je obrovské množstvo inscenácií určených práve žiakom základných škôl,“// hovorí Katarína Petrusová zo Starého divadla Karola Spišáka.

Žiaci sa môžu zapojiť do súťaže v dvoch kategóriách, pričom tá prvá je určená pre žiakov 1. až 4. ročníka na ZŠ a tá druhá pre 5. až 9. ročník. Úloha je pritom pre mladých umelcov veľmi jednoduchá a zaujímavá. Po návšteve jedného z predstavení v divadle, výtvarne znázorniť to, čo umelcov z predstavenia najviac zaujalo. Technika je ľubovoľná, závisí len od fantázie, ktorá deťom určite nechýba. Táto súťaž je skvelá príležitosť ukázať, čo v sebe deti majú a pritom získať lístky na ľubovoľné predstavenie pre celú triedu. A to zďaleka nie je všetko.// „Ponúkame nielen pekné predstavenie ale aj priestor na realizáciu vlastných nápadov, miesto na vyjadrenie svojho názoru a možnosť vystavovať v našej Galérií Foyer,“// pripomína pani Petrusová.

**Najdôležitejšia je kreativita ** Kataríny Petrusovej sme sa ďalej spýtali, čo si pri hodnotení prác bude porota najviac všímať. „Divadlo je svet, kde sa fantázií medze nekladú. Je to tajomný svet rozprávok, príbehov i záhadných postáv. A preto aj práce, ktoré k nám prídu, budú posudzované merítkom fantázie, hravosti a svojského prístupu. Nejde nám o náročnosť techniky, nehľadáme hotových umelcov, ale diela plné nápadov,“ ozrejmuje.

**Divadlo plné súťaží ** Táto výtvarná súťaž nie je prvá, ktorú divadlo pre svojich návštevníkov zorganizovalo. Petrusová spomína i ďalšie súťaže: „V tejto sezóne sme k premiére Danky a Janky, uskutočnili súťaž pre materské školy. Deti mali vyrobiť postavičky Danky a Janky, tak ako si ich oni predstavujú.“ //Víťazi získali lístky na premiéru a sladké prekvapenie. Divadlo pritom nezabúda ani na študentov stredných škôl. //„K inscenácií Sherlock Holmes, sme zasa uviedli premiéru pre študentov, po ktorej nasledovala veľmi plodná diskusia medzi divákmi a tvorcami inscenácie.“ ** A čo by divadlo odkázalo mladým umelcom? ** Staňte sa aj vy nachvíľu veľkými umelcami a vystavujte v Galérií Foyer Starého divadla Karola Spišáka v Nitre. Vstúpte s nami do sveta rozprávok a nechajte sa unášať vôňou, farbami a zvukmi našich príbehov.

Danka Bednárová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM