Životný štýl

Simona (22) píše zo stáže na Malte: Túto vetu som v domácich laviciach nikdy nepočula

Obednú pauzu si vychutnáva na streche budovy s pekným výhľadom, potom sa vracia do kancelárie plniť svoje úlohy. Nielen o marketingovej stáži, ale aj o tom, čím ju na Malte prekvapili ľudia, píše z ostrova plného hlučných párty naša redaktorka Simona Benetinová.

Ilustračný obrázok k článku Simona (22) píše zo stáže na Malte: Túto vetu som v domácich laviciach nikdy nepočula
Zdroj: Dnes24.sk

Je to už tretí rok, čo svoje leto a narodeniny trávim v zahraničí. Tak, ako aj pred rokom, som sa opäť rozhodla pre malú krajinku „ukrytú“ pod Sicíliou. Mojou pracovno-dovolenkovou destináciou sa zase stala Malta.

Bolo to takmer presne pred rokom, čo som na tento ostrov priletela s kufrom plným handier a očakávaní. Okrem veľkej horúčavy som vtedy naozaj nevedela, čo ma na tomto mieste čaká.

Niekto by mohol povedať, že tento rok som preto stavila na istotu. Nie je to však úplne tak. Keďže som sa tentoraz rozhodla ísť na marketingovú stáž, kufor plný očakávaní som so sebou vliekla opäť. Veď to sami dobre poznáte. Môžete sa vracať na to isté miesto znova a znova, no bohužiaľ/našťastie to nikdy nebude to isté.

Prečo práve stáž

Leto možno stráviť rôznymi spôsobmi a existuje asi tisíc dôvodov, prečo mnoho ľudí volí práve Maltu. Poniektorí idú za dovolenkou, iní zase za prácou. Je tu však ešte jedna, pomerne malá, skupinka ľudí, a tou sú stážisti.

Stáž hlavne študentom, ale aj neštudentom dokáže poskytnúť niečo, čo sa im v školských laviciach neušlo. Sú to praktické vedomosti a reálne skúsenosti, teda prax. Práve po nej bažia zamestnávatelia, ku ktorým prichádzajú síce vzdelaní, ale neskúsení absolventi.

Je pravda, že nie všetky stáže sú aj finančne ohodnotené, no niektoré univerzity poskytujú svojim študentom granty na rôzne študijné pobyty, kurzy a stáže. Tieto informácie si preto zistite v poriadnom predstihu. Ak máte pocit, že Google nestačí, nebojte sa opýtať ľudí, ktorí podobný pobyt alebo stáž už absolvovali predtým.

Toto som u nás nikdy nepočula

Ako vyzerá moja stáž? Keďže pracujem pre jazykovú školu, môžem navštevovať hodiny všeobecnej angličtiny. Tie prebiehajú úplne inak, ako sme na to zvyknutí v slovenských školách. Lektor (pravý Angličan!) má niečo okolo päťdesiatky, no energie má na rozdávanie. Neustále nás povzbudzuje ku konverzácii a počiatočnú ostýchavosť sa snaží zahnať vetou „No one's gonna die.“ Zdôrazňuje, že gramatická časť má byť tou zábavnou a že z chýb sa naučíme najviac.

„My lovely, beautiful students, I love you all.“ Toto odznie niekoľkokrát za hodinu a paradoxom je, že za dlhé roky presedené v domácich laviciach som ich nikdy nepočula.

Hodiny angličtiny teda tvorili v prvý týždeň môj dopoludňajší program. Neskôr sa presúvam do kancelárie k ostatným stážistom z Talianska, Francúzka, Španielska a Nemecka. Okrem marketingových stážistov tam ešte nájdete aj takých, ktorí sa starajú o obchod a predaj. Obednú pauzu si väčšina z nás vychutnáva na streche budovy, z ktorej je pekný výhľad na okolité prostredie. Po nej sa už však každý poberá naspäť do kancelárie, zapína notebook a pracuje na úlohách, ktoré mu boli pridelené na začiatku týždňa.

Príjemné prekvapenia

Ako marketingový stážista mám na starosti všetky sociálne siete a školské fórum. Tento týždeň ma čaká niekoľko strán anglického textu, ktorý sa bude prekladať do slovenčiny. Nech si aj slovenskí študenti prečítajú čo-to o „našej“ jazykovke! :)

Som tu len desať dní, no za ten krátkych čas som už zažila niekoľko príjemných prekvapení. Natrafila som na milých a priateľských ľudí, ktorí mi neváhali pomôcť, aj keď vedeli len moje meno a krajinu odkiaľ pochádzam. Veľmi často sa stáva, že sa k vám prihovorí úplne cudzí človek a váš deň je o kúsok krajší. Aj takto vyzerá čaro Malty.

Na záver niekoľko mojich postrehov:

Čo sa oproti minulému roku vôbec nezmenilo?

Jednou z charakteris­tických čŕt Malty je rozhodne jej „šialená“ a miestami aj nebezpečná doprava v centre mesta. Druhá vec, ktorá sa na Malte nezmení asi nikdy, je jej nikdy nekončiaci a hlučný párty život. No a v neposlednom rade teplo, teplo, teplo… :)

Čo nové pribudlo?

Každý rok tu nájdete nové podniky, bary a reštaurácie. V tomto je Malta veľmi dynamická, keďže letná sezóna je práve tá, počas ktorej Malta žije najviac (a samozrejme aj najviac zarába).

Foto z Malty nájdete vo fotogalérii.

Student24/Simona Benetinová

Malta
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM