Katarína Jankeje Rôzne

Slová neopíšu tú nádheru, to musíte vidieť: Najkrajšie VIDEO Považského Inovca za dlhé obdobie

Pohorie Považský Inovec poznáme všetci, veď kto nebol aspoň raz na Topoľčianskom hrade, v zákutiach Čertovej pece, či na Marháte. Pozrite si video, ktoré vám ukáže pohorie z inej - úžasnej perspektívy.

Ilustračný obrázok k článku Slová neopíšu tú nádheru, to musíte vidieť: Najkrajšie VIDEO Považského Inovca za dlhé obdobie
Zdroj: YouTube.com

Považský Inovec zasahuje do viacerých regiónov západného Slovenska. Okrem topoľčianskeho, pohorie prechádza trnavským, trenčianskym či nitrianskym okresom. Pri jeho dĺžke 48 a premenlivej šírke 15 až 25 kilometrov zaberá obdivuhodnú rozlohu 600 km². Topoľčancom sú najlepšie známe Krahulčie vrhy a ich vrh Marhát s výškou 748 m n. m.

Časozberné video očarí

Impozantné pohorie učarovalo aj fotografovi Jozefovi Dovičinovi. Mladý dokumentarista sa rozhodol zachytiť jeho krásy v rôznych ročných obdobiach. Môžeme tak vidieť zasneženú rozhľadňu či biele vrchy hôr, ale i krásy zelenej jari. Populárne timelaps, teda časozberné video, je tvorené zábermi z dlhého časového obdobia, zobrazené v rýchlom tempe, nechýba teda ani dych vyrážajúci pohľad na hory počas celého dňa a noci vtesnané do niekoľkých okamihov.

Vo viac ako sedemminútovom videu uvidíte viaceré lokality, nechýba hrad Beckov či Tematín. Vhodne zvolená hudba už len dotvára neopakovateľný zážitok z pozerania. Ak vás tvorba šikovného fotografa zaujala, rozhovor s Jozefom si môžete prečítať v článku: Hodiny čakania na správny okamih: Pozrite si nádherné zábery z našich hôr zachytené mladým fotografom

V okrese máme veľa pamiatok

Cez Považský Inovec prechádzajú desiatky kilometrov značených trás, v topoľčianskom regióne zaujmú najmä trasy na rozhľadňu na Panskej javorine, Marháte, Tematín, či Topoľčiansky hrad. Náš región sa okrem toho môže pochváliť významnými pamiatkami, ktoré sa v pohorí nachádzajú. Ide o už spomínaný hrad na Podhradí, ale aj kostolík sv. Juraja pri Nitrianskej Blatnici. Významným miestom je aj jaskyňa Čertova pec v ktorej sa našlo najstaršie jaskynné osídlenie Slovenska. Zaujímavá je tiež 14 hektárov veľká archeologická lokalita slovanského hradiska Bojná – Valy z čias raného stredoveku.

Foto a video: Jozef Dovičin

Slová netačia, toto video Považského Inovca musíte vidieť
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM