Peter Dóža Šport

Slováci na úvod nadelili Francúzom šesť gólov

Slovákov v úvodnom zápase hokejových MS podržal brankár Rastislav Staňa, ktorý kryl niekoľko nebezpečných gólových akcií Francúzov.

Ilustračný obrázok k článku Slováci na úvod nadelili Francúzom šesť gólov
Foto: Peter Dóža

Bratislava 3. mája (TERAZ.sk) – Slovenskí hokejoví reprezentanti vyhrali v piatok na úvod 77. MS v helsinskej Hartwall Arene nad Francúzskom 6:2. Zápasom B-skupiny bol zároveň otváracím súbojom celého šampionátu a kapitán Miroslav Šatan v ňom vyrovnal rekord Martina Štrbáka 162. štartom v reprezentačnom drese, v ktorom strelil svoj bezkonkurenčný 81. gól.

B-skupina:

Francúzsko – Slovensko 2:6 (0:1, 0:2, 2:3) Góly: 46. Raux (Bozon, Bertrand), 52. Fleury (Bellemare, Treille) – 9. Miklík (Záborský), 26. Ölvecký (Ďaloga), 29. Záborský (Kukumberg), 44. Radivojevič (Kopecký, Bližňák), 45. Šatan (Hudáček, Jurčina), 58. Hudáček (Sekera, Kukumberg). Rozhodcovia: Kaval (USA), Piechaczek (Nem.) – Schrader (Nem.), Woodworth (USA), vylúčení: 4:4 na 2 min., presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0, 6966 divákov.

Francúzsko: Huet (46. Lhenry) – Auvitu, Manavian, Hecquefeuille, Bachet, Janil, Besch, Moisand – Y. Treille, Meunier, Desrosiers – Fleury, Bellemare, S. Treille – Henderson, Roussel, Bertrand – Da Costa, Guttig, Bozon

Slovensko: Staňa – Sekera, Mezei, Sersen, Ďaloga, Jurčina, Vydarený – Radivojevič, Bližňák, Kopecký – Šatan, Stümpel, L. Hudáček – Miklík, Kukumberg, Záborský – Bartek, Ölvecký, Surový

Priebeh zápasu

Aj keď vstup do šampionátu obstarali vicemajstri sveta a papierovo slabší súper, bol to viac ako dôstojný úvod podujatia. Francúzi hrali otvorený hokej a to bolo vodou na mlyn nielen všeobecne pútavému tempu, ale aj slovenskej ofenzíve. O prvý veľký moment šampionátu sa postaral už sedemnásobný majstrovský kapitán Šatan, ktorý po skvelom forčekingu parádne prenikol pred Hueta, ale na dvakrát ho neprekonal. Francúzi, hoci tiež hrozili pred Staňom, príliš otvárali priestor pre kontry a Šatan nevyužil ani druhú šancu po Hudáčkovom výbornom krížnom pase. Medzitým hra na pár minút ochabla, ale potom mal obrovskú šancu Bertrand a v protitútoku udreli Slováci – v 9. minúte po spolupráci so Záborským od ľavého mantinelu Miklík volejovou jedovkou prekvapil Hueta a otvoril gólový účet celého šampionátu. Od tohto momentu sa rozbehli sériové šance Francúzov, niežeby ich nemali v dynamickom priebehu aj Slováci, ale galský kohút kikiríkal hlasnejšie. Ďalšiu tutovku mal Bertrand, ale Staňa excelentne pokryl najmä príležitosti Bellemarea a Hendersona.

Na začiatku druhého dejstva Slováci neoslnili v druhej presilovke, ale hneď po nej mal veľkú šancu Záborský. Rozbehla sa tak striedavá séria vzrušujúcich momentov a počas tohto nečakane ofenzívneho divadla favorit vycvičil súpera v efektivite. Najmä opäť Bertrand a Treille mali obrovské šance, druhý trafil žŕdku. Naopak, Ölvecký po dobrej práci celej formácie zvýšil na 2:0 a tretí kus pridal po presnom pase Kukumberga Záborský. V druhej časti tejto tretiny sa potom tempo opäť zmiernilo, ale diváci stále mali čo sledovať.

Francúzi svoju snahu skórovať vystupňovali aj po druhej prestávke, lenže Henderson spôsobil Záborskému tržnú ranu pri oku a dvojnásobnú početnú výhodu Slováci maximálne využili. Najprv Radivojevič trafil po milimetrovej prihrávke Kopeckého a potom sa dočkal aj Šatan, ktorý na začiatku tejto časti nevyužil ani svoju tretiu gólovú šancu. Tentoraz ale zo svojej slávnej parkety od pravého mantinelu francúzskeho brankára prekonal. Až potom prišiel na rad súper a dal dva krásne góly. Raux v páde bekhendovým superšvihom vymietol bránku po solídnej časti jej vnútorného obvodu a potom v presilovke od modrej napálil do siete Fleury. Z jasného zápasu sa začalo zdramatizovávať vtedy, keď v 54. minúte išiel na trestnú Mezei, ale Francúzi, hoci hrozili, nemali šťastie. To sa od nich odklonilo aj následne, keď im ďalšie dve tutovky eliminoval Staňa a tak posledné slovo patrilo Slovákom vďaka vitálnemu Hudáčkovi.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM