Jaroslav Dodok Ostatné

Slovenské školstvo dolu vodou...

Vzdelávanie na Slovensku sprevádzajú už dlhodobo problémy s učebnicami, s vysokoškolskými diplomami a v neposlednom rade s platmi učiteľov. Tento víkend sa však slovenské školstvo plavilo dolu vodou doslova.

**Približne tri desiatky učiteľov združených v Nových školských odboroch (NŠO) absolvovali tento víkend protestný splav po rieke Hron. **

Ako predstavila členka predsedníctva NŠO Tatiana Miklošová, podujatie nazvali Slovenské školstvo dolu vodou. Učitelia tak aktívne strávili záver dovolenkovej sezóny a zároveň sa snažili poukázať na mnohé problémy súčasného školstva.

Splavujúcich učiteľov sprevádzalo počas akcie priaznivé a slnečné počasie. Pre nízku hladinu Hrona však museli čeliť pomerne náročným vodáckym prekážkam.

//„Snažili sme sa symbolicky upozorniť napríklad na platy vysokoškolsky vzdelaných ľudí v školstve. Tie sa pohybujú na hranici 48 percent priemeru vysokoškolsky vzdelaných ľudí na Slovensku. Sú tam aj mnohé ďalšie problémy, ako je napríklad preťažovanie učiteľov administratívou alebo zamestnávanie pedagógov na dobu určitú. Po desiatich mesiacoch školského roka sa mnohí musia hlásiť na úradoch práce. Zároveň sme sa počas akcie vzájomne lepšie spoznávali a spolu s nami bol aj poslanec Národnej rady SR Richard Vašečka . Trasu sme nakoniec absolvovali len zo Žiaru nad Hronom po Novú Baňu, no veríme, že naše pripomienky sa aj takto dostanú na miesto, kde sa dajú riešiť, teda do Národnej rady,“ //informovala Miklošová.

Predstavitelia NŠO v júni zaniesli na Úrad vlády petíciu s viac ako 55.500 podpismi. Požadujú v nej vyššie platy a viac investícií do školstva, ale aj možný odchod do dôchodku vo veku 56 rokov alebo po 30 rokoch odpracovaných v školstve. Snažili sa aj o stretnutie so šéfom rezortu Dušanom Čaplovičom (Smer-SD), to sa však zatiaľ neuskutočnilo.

student24/tasr foto: sita

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM