Jaroslav Dodok Rôzne

Slovenskí gymnazisti sa vrátili z olympiády astronómov so zlatom

Dve zlaté a jednu striebornú medailu doviezla na Slovensko päťčlenná výprava gymnazistov z Medzinárodnej olympiády z astronómie a astrofyziky (IOAA). Pätica získala nomináciu reprezentovať Slovensko po víťazstve v celoslovenskom finále Astronomickej

Šiesty ročník vedeckej olympiády IOAA sa konal v Brazílii a zúčastnilo sa na ňom 29 delegácií z 27 krajín sveta. Do súťaže sa tak zapojilo celkom 135 študentov.

„Konkurencia sa zvýšila, no my sme sa spoliehali predovšetkým na Petra Koseca z Trenčína, ktorý je na olympiáde už po štvrtý raz, no žiaľ, už posledný, lebo zmaturoval a od jesene ide študovať fyziku a astrofyziku na univerzite v Cambridge, povedal na margo konkurencie vedúci výpravy Ladislav Hric.

Kosec nakoniec očakávania nesklamal a ziskom zlatej medaily zaznamenal osobný olympijský hattrick. Celkovo sa umiestnil v rámci svetového rebríčka na piatom mieste. Okrem toho dostal ešte diplom za absolútne víťazstvo v dátovej analýze, ktorú urobil bez straty bodov. Druhú zlatú medailu vybojoval pre Slovensko Matúš Kulich z Detvy.

student24/tasr ilustračné foto: sita

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM