Jaroslav Dodok Ostatné

Startup Awards - oceňovanie tých najlepších

Dlho očakávaný deň, posledná sobota v mesiaci november, patrila finalistom Startup Awards 2012. Celé podujatie vypuklo o 14 tej hodine v divadle P.O. Hviezdoslava, ktoré dodávalo podujatiu patričnú úroveň a príjemnú atmosféru.

Ilustračný obrázok k článku Startup Awards - oceňovanie tých najlepších
Foto: Jaroslav Dodok

Organizátorom akcie bola spoločnosť Neulogy, ktorá aj touto formou podporuje podnikanie a pomáha s realizáciou novovznikajúcich projektov. Dáva im cenné rady ako aj upozorňuje na to ako sa vyhnúť možným rizikám v podnikaní.

Čo bolo súčasťou programu?

Úlohou súťažiacich bolo za štyri minúty predstaviť ich vlastný projekt a tým zaujať porotu a presvedčiť ju o tom, že práve ten ich je ten najlepší. Následne mali finalisti dve minúty na to, aby odpovedali na otázky porotcov.

V role porotcov sa nachádzali zahraniční hostia z praxe, biznis anjeli a investori z rôznych popredných firiem.

O výhru sa uchádzalo 17 startupov v štyroch kategóriách.

1. Úplne prví na pódium vystúpili Goldenfish Lighting z kategórie veda, ktorí nám ukázali, že smartphone môžeme využiť aj na ovládanie svetla v domácnosti. Chceš si čítať, či chceš ísť spať? Stačí ti tvoj smartphone.

Víťazom kategórie sa stal startup A*space, ktorý chce za pomoci mikročipov a nanotechnológií pomáhať v predchádzaní chorôb.

2. Nasledovala kategória umenie a dizajn, ktorá bola plná kreatívnych nápadov.

DrumKids nám predviedli zaujímavú hudobnú kreáciu za pomoci senzorov nachádzajúcich sa na tele. Ako môže vyzerať príbor tri v jednom, nám ukázal Ecospoon (Eko lyžičky), ktorý sa za 180 dní rozloží a tým pádom nezaťaží životné prostredie.

Štvorminútová rozprava Ásana nenechala publikum chladným. Pri ich prezentácii sme sa dozvedeli, že nie je stolička ako stolička. Tá ich je špeciálne tvarovaná tak, aby bola voľná pre konečník a genitálie ako nám bolo niekoľkokrát spomenuté rečníkom :). Touto prezentáciou si vyslúžil súťažiaci od publika obrovský potlesk.

Na otázku ako sa cítia po víťazstve nám odpovedali: „Veľmi sa víťazstvu tešíme. Vysvetliť za 4 minúty čím je naša stolička iná od iných bola pre nás výzva.“

3. Po prestávke prišiel rad na kategóriu spoločnosť. Cena bola určená pre ten startup, ktorý bude mať najväčší sociálny dopad.

TrashOut je startup s jednoduchou aplikáciou na nahlasovanie nelegálnych čiernych skládok. Snažia sa o čistejšie a kvalitnejšie životné prostredie.

Študenti univerzity prišli s nápadom Mapz. Myšlienka projektu je v spojení smartphonu a vibračného pásu. Táto novinka má pomôcť nevidiacim ľuďom, aby mali kvalitnejší život. Dôvod, prečo začali s týmto projektom je aj to, že majú nevidiaceho kamaráta a chceli mu pomôcť. Na výhru zareagovali úprimnou radosťou: „Veľmi nás výhra potešila, a aj preto, lebo náš biznis nie je veľmi ziskový.“

4. Víťazom poslednej kategórie digital sa stal startup Excalibur. Tvorcovia sami hovoria, že ich nová technológia nahradí zastaraný model užívateľských mien a hesiel. Svojim telefónom si na obrazovke PC užívateľ oskenuje QR kód a v priebehu niekoľkých sekúnd príde k overeniu a môže bezpečne využívať svoje účty.

Oceňovanie toho najlepšieho z radov startupov vyvrcholilo recepciou a následne afterparty.

Projekty snáď inšpirovali aj šikovné deti nachádzajúce sa v publiku, ktoré majú ambíciu vybrať Startup Award v roku 2015. Akcie tohto typu sú neuveriteľnou pomocou pre novovznikajúce projekty. Tento deň sa určite vryje do pamäte všetkým víťazom a stane sa pre nich nezabudnuteľným, či už kvôli atmosfére, cenám či dverám, ktoré sa im otvárajú.

Bližšie informácie o víťazoch a finalistoch nájdete na stránke www.startupawards.sk

Student24.sk/Mar­tina Trepáková, foto: startupawards.sk

Startup Awards - oceňovanie tých najlepších
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM