Jaroslav Dodok Univerzity

Štrajk v Púchove pokračuje: Študenti si najali aj SBS-ku!

Okupačný štrajk na Fakulte priemyselných technológií Trenčianskej Univerzity Alexandra Dubčeka pokračuje. Na stráženie budovy si najali aj SBS-ku. Študenti majú jasný cieľ - zmeniť vedenie univerzity.

Ilustračný obrázok k článku Štrajk v Púchove pokračuje: Študenti si najali aj SBS-ku!
Foto: Jaroslav Dodok

Študenti Fakulty priemyselných technológií Trenčianskej Univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne žiadajú zmenu vo vedení univerzity. Okupačný štrajk na púchovskej fakulte vyhlásili 11. októbra.

„Už len to, že rektor, ktorý si zoberie odmenu 14 000 eur a nespravil nič, tak to je nonsens,“ povedal za študentov člen akademického senátu fakulty Lukáš Raník.

Štrajkom chcú rektorovi zabrániť, aby nariadil akademickému senátu voľbu kandidáta na funkciu dekana. Ján Vavro, ktorý na poste dekana doteraz pôsobil, dostal od vedenia univerzity okamžitú výpoveď pre údajné opakované hrubé porušenie pracovnej disciplíny.

Odvolať z funkcie ho však môže akademický senát. Študenti spoločne s pracovníkmi fakulty 11. októbra na verejnom zhromaždení vyhlásili okupačný štrajk, ktorým chcú dosiahnuť, aby Vavro na pozícií dekana ostal.

Vedenie univerzity sa neštíti ani použitia vyhrážok

Zároveň sa obávajú, že rektor presunie fakultu z Púchova do Trenčína, čím by prišli jednotlivé odbory o akreditáciu.

Rektor to však odmieta. „Nemal som a ani nemám v súčasnej dobe v úmysle sťahovať Fakultu priemyselných technológií do Trenčína. Pre úplnosť veci dodávam, že do Trenčína sa sťahuje Oddelenie priemyselného dizajnu, ktoré predtým sídlilo v Ružomberku v prenajatých priestoroch, ktoré boli nevyhovujúce pre vysokoškolské štúdium. Všetci študenti, ktorých je asi 50, s týmto sťahovaním súhlasili,“ uviedol rektor Ivan Kneppo.

Ako informovala prodekanka pre rozvoj a zahraničné vzťahy Darina Ondrušová, na pracovníkov fakulty je vyvíjaný tlak zo strany vedenia univerzity, aby išli učiť do Trenčína.

„Na našich vyučujúcich, ktorí učia na študijnom programe Textilná technológia a návrhárstvo je vyvíjaný enormný tlak zo strany vedenia univerzity. Nezastavia sa ani pred vyhrážkami, nátlakovými telefonátmi, vyhrážaním sa prepustením,“ tvrdí prodekanka. Ako ďalej dodala, vedenie sa chystá prepustiť zamestnancov fakulty, ktorí otvorene hovoria svoje názory. O miesto by podľa slov Ondruškovej, mala prísť aj ona.

Okupačný štrajk je podľa rektora protiprávny

Kneppo považuje okupačný štrajk za protiústavný a protiprávny. „Ako rektor Trenčianskej univerzity nemôžem pripustiť, aby takýmto konaním bola poškodzovaná dobrá povesť, dobre meno a majetok univerzity, a v prípade zistenia protiprávneho konania zodpovedných osôb som povinný vyvodiť právne dôsledky,“ uviedol rektor.

Zároveň odkazuje študentom, že nemá v úmysle púchovskú fakultu rušiť a ani zasahovať do jej samosprávnej pôsobnosti.

Vavro je od 3. októbra práceneschopný. Za celým problémom vidí osobné záujmy rektora Ivana Kneppa. „Myslím si, že sú to osobné záujmy pána rektora, vzhľadom na to, že som požiadal, aby Fakulta priemyselných technológií prešla pod inú univerzitu. Hociktorú, len nie pod trenčiansku univerzitu, pretože na trenčianskej univerzite sa porušuje jeden zákon za druhým,“ tvrdí Vavro.

Štrajkujúci študenti a pracovníci majú podľa Raníka podporu študentov iných univerzít či stredných škôl. „Chodí nám podpora z celého Slovenska, Čiech alebo aj od bývalých študentov tejto fakulty,“ hovorí.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM