Maros Palesch Univerzity

Stredné školy otvárajú dvere

SUŠ scénického výtvarníctva na Sklenárovej ulici v Bratislave otvorila vo štvrtok(26.01.) brány žiakom, ktorí sa rozhodujú kam na strednú školu. Škola je v pôsobnosti Bratislavského kraja a prišiel si ju pozrieť aj župan Pavol Frešo. Táto umelecká šk

„Takéto dni otvorených dverí sú veľmi dôležité, aby si budúci žiaci spolu s rodičmi mohli doslova ohmatať, o čom tá škola, o ktorej uvažujú, je. Považujem to za správne, lebo z toho vyplýva aj uplatnenie na trhu práce a teda celý život,“ uviedol župan. Pavol Frešo doplnil, že takéto akcie sú dôležité, preto ich župa podporuje a propagáciou sa snaží dostať do širšieho povedomia.

SUŠ scénického výtvarníctva je veľmi špecifická, pretože sú tu odbory, ktoré nájdu uplatnenie nielen vo filme a divadle, ale aj v dizajne a v reklame. „Žiaci sú pripravení tak, aby zabrali širšie spektrum,“ dodal župan. „Filozofia našej školy je premieňať dnešný talent mladých ľudí na umelecké individuality zajtrajška a k tomu podriaďujeme celý náš výchovno-vyučovací proces.,“ poznamenala riaditeľka SUŠ Alžbeta Lehotská. Zároveň doplnila, že záujem o štúdium je dvojnásobný, ako môžu prijať.

Škola bola založená v roku 1965 ako učňovská škola s rozmanitými učebnými odbormi, ktoré sa podľa potrieb a vzniku nových odlúčených učňovských škôl menili. V priebehu existencie opustilo brány školy okolo 12 000 absolventov učebných aj študijných odborov. V súčasnosti sa ročne pripravuje v škole okolo 350 žiakov, školu ročne ukončuje okolo 80 absolventov.

Medzi zvučné mená absolventov školy patria Veronika Hložníková, František Mikloško, Michaela Doubeková – poprední módni návrhári, ďalej Martin Kiss Horňanský, Lenka Šoóšová, Roman Haša – populárni umeleckí maskéri televíznych obrazoviek, Tomáš Frólo (už aj pedagóg školy), Jana Grancová a Radoslav Kafka – mladí výtvarníci, ktorých výstavy prekročili hranice našej republiky. Ďalej sú to Vladimír Vanko (tiež pedagóg školy) – dnes veľmi úspešný ilustrátor kníh pre všetky vekové kategórie a rozmanité zamerania publikácií, ako aj Tomáš Achs – „prezidentov kováč“, ktorý ukul meče pre „prezidentskú dvojicu Bush, Putin“ pri príležitosti ich spoločnej návštevy Slovenska.

Informácie o DOD na ďalších školách v pôsobnosti BSK je možné nájsť na stránke Bratislavského kraja v oblasti Školstvo, mládež a šport.

Zdroj + foto: BSK, Iveta Tyšlerová

DEN SKOL
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM