Jaroslav Dodok Rozhovor

Stredoškoláci Ivan a Marek z Bratislavy sa stali inovátormi: Vymysleli solárnu loď, ktorá pomáha životnému prostrediu

Téma životného prostredia sa stala stredobodom pozornosti dvoch šikovných študentov v rámci tretieho ročníka projektu Najlepší nápad. Autonómna solárna loď pomáha monitorovať životné prostredie a dokáže upozorniť aj na znečistenie vody či ovzdušia. Prečítajte si rozhovor s autormi tohto konceptu...

Ilustračný obrázok k článku Stredoškoláci Ivan a Marek z Bratislavy sa stali inovátormi: Vymysleli solárnu loď, ktorá pomáha životnému prostrediu
Foto: Jaroslav Dodok

Stredoškoláci Ivan Tančibok a Marek Kalivoda študujú na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej K. Adlera v Bratislave. 1. Tvrdia, že je to najlepšia elektrotechnická škola v hlavnom meste Slovenska. Popri štúdiu zostrojili aj jednu zaujímavú technologickú novinku, o ktorej nám teraz povedia viac…

Ako ste sa dostali k súťaži s názvom Najlepší nápad? Na hodine RSE – racionalizácia spotreby elektrickej energie nám učitelka povedala o tejto sútaži a s ňou sme išli na motivačný seminár, kde sme sa dozvedeli podrobnosti o sútaži. S Marekom sme sa dohodli asi dva týždne pred tým, že spravíme autonómnu loď.

Mohol by si Ivan čitateľom priblížiť, s akým projektom ste sa do súťaže prihlásili? Bola to loď na solárny článok, ktorá bola určtená na monitorovanie parametrov kvality životného prostredia, vodných tokov a jazier, aj v menej prístupných alebo chránených územiach. Zároveň vie pomôcť a upozorniť na znečistenie vody a ovzdušia. Ide o autonómnu mobilnú meraciu stanicu na vode. Video z testovania si môžte pozrieť na mojom blogu.

Vysvetlíš nám jednoduchým spôsobom, ako táto technologická novinka funguje a aký má prínos pre spoločnosť? Vďaka solárnemu článku a batérii môže byť nonstop v prevádzke. Naša loď vie zmerať parametre na celej vodnej ploche priradiť k ním čas a GPS, teplotu vzduchu, teplotu vody, prítomnosti ropných látok, hĺbku vody, intenzitu rádioaktívneho žiarenia, sonar na ryby, rezistivitu vody – podľa potrieb zákazníka. Vďaka tomu, že je autonómnaa tak nieje potreba vysielať odborných pracovníkov do terénu a platiť kapitánovi drahý čas a prenájom auta a člnu. Vlastne zjednodušíme meranie a pracovník tak môže merať častejšie napr. online.

Čo bolo počas realizácie pre teba najťažšie? Ja som mal na starosti prihlášku a zmluvy, zásobovanie, spraviť kaukuláciu a pod. A potom nám robilo problém zmestiť sa do môjho rozpočtu. (smiech)

Aké skúsenosti si vďaka tomuto projektu získal? Páčil sa mi ten proces. Treba všetko naprojektovať a podľa toho urobiť rozpočet. Potom dostaneš peniaze, za ne musíš zohnať, objednať a doniesť všetok materiál. Ďalej so svojim tímom skladať a riešiť problémy a to všetko popri škole! Nemôžem zabudnúť na to, že nápad treba odtestovať a neskôr ho prezentovať. A v každom kroku sa dá niečo naučiť alebo sa zdokonaliť. Ja nabudúce budem robiť väčšiu rezervu v rozpočte. Vtedy sme ešte nemali v škole ekonomiku. (smiech)

Je toto tvoj prvý vynález alebo to patrí k tvojím záľubám? Nie je to prvý realizovaný nápad. Obaja už za sebou niečo máme, ale je to náš prvý spoločný projekt. Áno, automatizácia robotika patrí k mojím záľubám.

Ako na tvoju iniciatívu v oblasti projektov reaguje tvoje okolie? Rodičia, učitelia, kamaráti? Rodičia a kamaráti sú radi, že ďalší projekt bude dotiahnutý do konca. A v škole sú radi, že ich úspešne reprezentujeme. A rybičky, sú dúfam tiež spokojné, že im niekto dozerá na kvalitu prostredia. (smiech)

Vieš už čomu sa chceš venovať v budúcnosti? Bude to mať niečo spoločné s týmto projektom? Obaja študujeme na Adlerke odbor PIN priemyselná informatika (automatizácia). Je to jeden z najťažších odborov na Adlerke. Priemyselne stroje, roboty, regulácia, automatizácia ma baví, čiže budem to ďalej študovať a venovať sa tomu. A dúfam, že naša loď čoskoro zjednoduší a skvalitní meranie ľudom po celom svete.

Chcete vedieť aké projekty pripravili mladí podnikatelia tento rok? Všetky nájdete TU! a môžete za ne aj zahlasovať.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM