Udalosti

Stredoškoláci z celého sveta prišli na turnaj do Bratislavy: Debatovali o očkovaní či Kryme

V Bratislave sa dnes skončil debatný turnaj Bratislava Schools Debating Competition (BSDC), kde spoločne debatovali o kontroverzných témach stredoškoláci z celého sveta.

Ilustračný obrázok k článku Stredoškoláci z celého sveta prišli na turnaj do Bratislavy: Debatovali o očkovaní či Kryme
Zdroj: Webnoviny.sk

V poradí už štvrtý ročník tohto debatného turnaja na Slovensko prilákal niekoľkočlenné tímy z Izraela, Libanonu, Moldavska, Mongolska, Singapuru, Juhoafrickej republiky, Švédska, Turecka, Estónska, Českej republiky, Arménska, Burkiny Faso, Maďarska a niekoľkých ďalších krajín. Celkovo išlo o 42 najviac päťčlenných debatných tímov. Počtom účastníkov patrí BSDC medzi jedno z najväčších debatných podujatí v Európe.

Víťazstvo si z Bratislavy nakoniec odniesli stredoškoláci z Rumunska. Najúspešnejšiemu zo slovenských tímov, ktorý tvorila pätica Slovákov v zložení Nikola Illášová, Jakub Chihada, Dávid Nemček, Martin Sarvaš a Slavomír Sovík, sa podarilo prebojovať až do semifinále.

Na tohtoročnom turnaji BSDC sa debatovalo o aktuálnych a kontroverzných témach. Niekoľko mesiacov pred turnajom sa všetky zúčastnené tímy dozvedeli dve debatné tézy – Pre Egypt je lepšie zriadenie stabilná autokracia ako slabá demokracia a Vedecky nepodložené oponovanie výhodám očkovania by malo byť kriminalizované. Stredoškoláci tak mali niekoľko týždňov na prípravu.

Zvyšné debatné tézy sa dozvedeli iba hodinu pred začiatkom konkrétnych debát. Na prípravu svojich argumentov mali teda iba šesťdesiat minút. Debatovali o uvalení úplného obchodného embarga EÚ voči Rusku kým nevráti Ukrajine Krymský polostrov, zákaze internetových stránok poskytujúcich rýchle pôžičky či akceptovaní homosexuálnych zväzkov cirkvami.

„Každoročne sa v Bratislave stretáva čoraz silnejšia konkurencia a nás teší, že sa slovenským tímom stále darí umiestňovať veľmi vysoko. Oproti minulému roku síce nezostalo víťazstvo doma, účasť slovenského tímu v semifinále je ale veľký úspech,“ povedala Zuzana Vargová, hlavná organizátorka BSDC.

Bratislava Schools Debating Competition je už tradičným podujatím organizovaným Slovenskou debatnou asociáciou v druhej polovici školského roka. „Chceme, aby aj debatný program na Slovensku mal komponent, ktorý našim členom umožní zadebatovať si so súpermi z iných krajín a kultúr. Slovenskí stredoškoláci tak získavajú, či už kvalitou alebo štýlom argumentovania, konkurenciu, s ktorou by sa na žiadnom inom turnaji u nás nestretli,“ zdôvodnil Michal Adam zo Správnej rady SDA, prečo asociácia organizuje turnaj.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM