Udalosti

Stredoškoláci zorganizovali TEDxYouth: Životný príbeh rečníčky si vyslúžil standing ovation

Prvý ročník konferencie TEDxYouth Bratislava sa uskutočnil 7. februára vo V-klube. Na sobotňajšej konferencii určenej pre stredoškolákov šírili inšpiratívne myšlienky pred plným publikom 9 rečníci.

Ilustračný obrázok k článku Stredoškoláci zorganizovali TEDxYouth: Životný príbeh rečníčky si vyslúžil standing ovation
Zdroj: Dnes24.sk

Čo je konferencia TEDx? Podujatie TEDx je kombináciou premietaných inšpiratívnych videí z TED konferencií z iných kútov sveta a živých vystúpení rečníkov, ktorí sa delia s divákmi o svoje príbehy a myšlienky.

Podujatie sa skladalo z 3 rečníckych blokov, počas ktorých sa spolu predstavilo 9 rečníkov. Každý spíker mal vyhradený čas na prejav v dĺžke 17 minút. Medzi jednotlivými blokmi počas prestávok bol veľký priestor na nadväzovanie kontaktu s rečníkmi, ale taktiež aj medzi samotnými účastníkmi. Veľmi obľúbeným trávením času účastníkov bol stolný futbal.

Čím je TEDxYouth iné? Hlavne tým, že samotný organizačný tím tvorili študenti stredných škôl a aj podujatie bolo určené pre stredoškolákov. TedxYouth vznikol ako dôsledok nedostatku podujatí a konferencií určených pre stredoškolákov.

Okrem vystúpení rečníkov si organizátori pre účastníkov pripravili 6 zaujímavých workshopov zameraných na školstvo či podnikanie.

Bubnovačka navnadila všetkých prítomných

TEDxYouth začal netradične a to hudbou. Pred prvým rečníckym blokom sa na pódiu uskutočnila Bubnovačka s Etnobubnovou školou rytmika. Diváci si mohli vziať bubny, šejkre a rôzne iné hudobné nástroje, aby sa mohli stať súčasťou hudobného predstavenia. Svieža hudba prebrala a bavila mladých ľudí v sále. Ako slovná pomôcka na vystihnutie afrického rytmu slúžilo milé slovné spojenie jahoda malina.

O tom ako “Veda dá každému“ hovoril Boris Vavrík, ktorý si uvedomil, že na obale naozaj záleží. Svoju hlavnú myšlienku pekne vysvetlil pomocou príbehu s novinami. Noviny slúžili ako rekvizita, ale zúčastnením ukázal aj jeho zručnosť v skladaní papiera. :)

Čo by ste povedali na Kino v bazéne? O tom, ako vznikol tento projekt, prišiel porozprávať Slavo Sochor.

Ocitol sa na divnom mieste s divnými ľuďmi

„Nič nie je nedosiahnuteľné,“ povedal poslanec NR SR Martin Poliačik. Rozprával o tom, ako spoznával sám seba v ďalekom Peru. Ako sa ocitol na divnom mieste, v divnej dedine a s divnými ľuďmi. „Za svoje činy preber zodpovednosť. Keď si už niečo urobil, tak to už nerieš. V tom momente si urobil to najlepšie, čo si v tej danej chvíli vedel.“

Búrlivé privítanie si vyslúžil Matej Sapák, absolvent Harvardu. Hovoril, že ho fascinujú ľudia, ktorí sa neboja obetovať kariéru, istoty a ísť za svojím snom. „Nevzdávaj sa, aj keď sa ti nedarí, buď sám sebou a počúvaj rodičov. Často majú pravdu. Využívaj príležitosti, pretože jedna plodí ďalšiu.“

„Majster svetla“ ako sa sám Vlado Vaculík nazýva precestoval množstvo krajín. Prezradil, že často vykračuje zo svojej zóny komfortu. Popísal dva typy ľudí. Typ ALE, ktorý má stále v rukáve plno výhovoriek, prečo sa niečo nedá a typ A, kam patrí aj on, ktorý vám povie milión možností, ako to ide.

Diváci si užívali vysvetlenia pomocou pokémonov

Izabela Malašenková rozprávala, prečo to všetko nezabaliť a že základom sú maličkosti.

Mohli ste sa stať súčasťou „krásneho sveta Paľka Bartoša“, grafického dizajnéra, ktorý otvoril brány svojho sveta na niekoľko minút. Improvizovaný vstup o zašpinenej košeli, potvrdil jeho slová, že žije dosť smiešny život. Diváci si užívali jeho slovné vyjadrenia, farebné a kreatívne obrázky, ako aj vysvetlenia pomocou pokémonov.

„Užívala som si všetky svetské pôžitky“, prezradila Hanka Skljarszka. Ukázala, aké „pekné“ vysvedčenie mala na strednej škole. Nechápala, prečo učitelia považujú za trest vyhodenie žiaka z triedy. Pre ňu to bol príjemný čas strávení napríklad v parku.

Na záver standing ovation

Neočakávané antré si pripravila posledná rečníčka Dušana Mázorová. Všetci zúčastnení si museli zavrieť oči a čakať, aké prekvapenie sa odohrá. Dušana sa na pódiu zjavila v svadobných šatách. Svojím životným príbehom ohromila všetkých prítomných. Nikomu nevadilo, že sa jej reč natiahla 2 – 3 násobne. Slzy sa leskli v očiach divákov. Diváci s ňou prežívali jej pády ako aj úspechy. Na záver si vyslúžila standing ovation.

Návštevník Maroš o podujatí povedal: „TedxYouth sa mi páčilo. Najbližšie k srdcu mi bol pán Poliačik a tie hodnoty, ako ich popisoval. Tá myšlienka ma asi najviac dostala. Prišiel som si sem hlavne vypočuť zaujímavé myšlienky a inšpirovať sa. Prišiel som sem, aby som stráviť príjemný víkend v znamení vzdelávania. Na konferenciu som prišiel sám, aby som sa mohol viac odosobniť a viac si to tu všetko užiť.“

Organizátori veria, že svojou činnosťou inšpirujú aj ďalších rovesníkov a odštartujú tak na Slovensku novú tradíciu kvalitných neformálno-vzdelávacích podujatí pre študentov stredných škôl. Sme zvedaví, čím nás mladí a aktívni študenti prekvapia nabudúce. Držíme im palce.

Študent24/Martina Trepáková
Foto: Stanči Karellová, TEDxYouthBratislava

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM