Jaroslav Dodok Univerzity

Stredoškoláci hľadali najlepšiu myšlienku

Niekoľko desiatok študentov posledných ročníkov stredných škôl využilo možnosť zapojiť sa do súťaže, dokázať svoje vedomosti v odborných témach z rôznych oblastí, ale aj porovnať sa s inými študentmi.

Ilustračný obrázok k článku Stredoškoláci hľadali najlepšiu myšlienku
Foto: Jaroslav Dodok

Eutanázia zaujala študentov najviac

Keďže Paneurópska vysoká škola má záujem mať medzi svojimi študentmi ambicióznych mladých ľudí, ktorí sú pripravení na sebe tvrdo pracovať, zorganizovala v akademickom školskom roku 2012/2013 súťaž určenú študentom posledných ročníkov stredných škôl. Každá z piatich fakúlt pripravila tri témy, úlohou študentov bolo na zvolenú tému napísať esej v stanovenom rozsahu.

Najväčší záujem študenti prejavili o témy pripravené Fakultou práva, pričom najviac ich oslovila téma: „Právo na život versus eutanázia“. Je zjavné, že táto pre spoločnosť kontroverzná téma rezonuje aj v mladej generácií. Veľkému záujmu študentov sa teší aj Fakulta masmédií, ktorej sa témou „Úloha sociálnych sietí v spoločenskej komunikácií“ podarilo rozvíriť hladinu inak pokojného študentského života.

Momentálne zasadajú hodnotiace komisie, ktoré rozhodnú o víťazoch. Autori najlepších prác získajú štipendiá na štúdium na vybranej fakulte PEVŠ.

Stredoškoláci sa svoje názory vyjadriť neboja

„Zameriavame sa najmä na spôsob spracovania témy, originálnosť a inovatívnosť prístupu a schopnosť študenta obhájiť si svoje tvrdenia v práci“, priblížil hlavné kritériá Peter Potasch z hodnotiacej komisie na Fakulte práva PEVŠ. „Niektoré práce nás prekvapili šírkou analyzovaných okruhov, resp. rozmerov témy. Osobitne vítame skutočnosť, že sa študenti snažili formulovať vlastné závery, ktoré argumentačne podporili rôznymi názormi a teóriami“, dodáva prodekan Potasch.

„Nesmierne nás potešil záujem študentov zapojiť sa do súťaže Myšlienka, ale najmä ich vyzreté názory, ktoré prezentovali vo svojich prácach “, vyjadril sa na margo súťaže rektor Paneurópskej vysokej školy Ján Svák.

Gymnázia opäť najaktívnejšie

Podľa očakávania najviac študentských esejí prišlo od študentov posledných ročníkov gymnázií, pričom súťaživejší sa ukázali študenti z mimo bratislavských škôl. „Prvý ročník študentskej súťaže Myšlienka považujeme jednoznačne za úspešný. Doručené práce sú pre nás dôkazom, že aktívna práca so študentmi ešte pred ich nástupom na vysokú školu má svoj význam“, zhodnotil Ján Svák.

Slávnostné vyhodnotenie prác a vyhlásenie výsledkov súťaže prebehne počas Dňa otvorených dverí Paneurópskej vysokej školy, ktorý sa uskutoční v sobotu 9. februára 2013 v priestoroch PEVŠ v Bratislave.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM