Univerzity

STU odštartovala rekonštrukciu Fakulty elektrotechniky a informatiky. Takéto sú jej ďalšie plány

Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave v piatok spustila rekonštrukciu budov Fakulty elektrotechniky a informatiky (FEI). V rámci nej budú budovy nanovo opláštené, zateplené a odstránia sa na nich aj systémové poruchy.

Ilustračný obrázok k článku STU odštartovala rekonštrukciu Fakulty elektrotechniky a informatiky. Takéto sú jej ďalšie plány
Zdroj: TASR

V rámci obnovy okien sa tiež osadia inovatívne okenné fotovoltické moduly a na fakulte umiestnia solárne kolektory. Tieto inštalácie budú následne slúžiť aj na vedecké účely.

„Cieľom tejto časti projektu je, aby výskumné a vedecké laboratóriá boli na európskom štandarde, aby tu nefúkalo, netiekla voda či nemrzlo. Stavebné práce sa začínajú v týchto dňoch a trvať by mali pol roka,“ povedal rektor STU Robert Redhammer. Náklady na revitalizáciu budov FEI predstavujú 10,6 milióna eur. Projekt je však spolufinancovaný zo štrukturálnych fondov EÚ.

Zariaďuje laboratóriá, chystá moderné dátové centrum

STU okrem toho postupne obnovuje aj laboratóriá a zariaďuje ich špičkovými prístrojmi. V Mlynskej doline, priamo na FEI, sú už nové prístroje na výskum nanotechnológií a mikroelektroniky. Zároveň sa čaká na dodanie prístrojov a zariadení pre ďalšie laboratóriá.

Na susednej Fakulte informatiky a informačných technológií STU by zas malo do konca roka vzniknúť moderné dátové centrum, cloudové centrum, pribudnúť zariadenia pre vývoj 3D grafických a vision aplikácií či pre výskum internetu.

Obnova laboratórií či budov na FEI sa realizuje vďaka projektu Univerzitného vedeckého parku Science City Bratislava. V rámci neho sa už rekonštruuje budova Fakulty chemickej a potravinárskej technológie aj priestory pre laboratóriá na ďalších fakultách.

Na Materiálovotechno­logickej fakulte STU v Trnave prebieha aj výstavba dvoch pavilónov s laboratóriami zameranými na výskum nových materiálov a na automatizáciu a informatizáciu výrobných procesov a systémov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM