Jaroslav Dodok Od Vás

Študenti bodovali na celosvetovej súťaži, natočili úspešný film

Všeobecná verejnosť problém migrácie veľmi nerieši, pokiaľ sa jej osobne netýka. Študenti Evanjelického gymnázia v Tisovci sa v rámci pôsobenia študentskej spoločnosti Egalité rozhodli na tento fakt upozorniť.

//,,Scenár k film Kick out the difference som napísal počas vianočných prázdnin. Po návrate do školy sme na celoškolskom zhromaždení oznámili začiatok nášho projektu.“ //hovorí prezident študentskej spoločnosti Egalité Andrej Batyás. Spúšťačom celého nápadu napísať scenár bol projekt migrácie, na ktorom sa Andrej podieľal. V rámci tohto projektu boli navštíviť migrantov, podarovali im šatstvo, hračky, atď.

Film sa začal natáčať začiatkom januára, kedy v škole prebehli konkurzy. Žiadni z hercov vo filme pred tým nemali herecké skúsenosti. //,,Film sme natočili za 2 týždne, zvyšný čas sme venovali štúdiovým úpravám.“ //hovorí Andrej.

Hlavná hrdinka filmu nám prostredníctvom filmu rozpráva svoj príbeh. Jej vstupy sú jediná časť filmu, ktorá nebola nijak upravená.** ,,Hovorí tam presne svoj príbeh, čo zažila, ako sa cítila. Nič s toho čo sa stalo však neľutuje. Ako ona sama hovorí, nechce aby ju niekto ľutoval za to čo prežila. Verí, že to všetko malo svoj dôvod a je šťastná, že je teraz tam kde je.“** zdôraznil Andrej.

Náklady na film neboli prekvapivo žiadne. Študenti si svojpomocne zaobstarali techniku a vybavenie a pustili sa to práce. Náklady na konečné vydanie DVD s filmom pokryla študentská spoločnosť, ktorej sa náklady vrátili ziskom s predaja. Premiéry filmu sa konali na stredných školách v Hnúšti, Revúcej, Brezne, ale aj v zahraničí ako napríklad v Rakúsku.

Prečo sa však študenti rozhodli upozorniť práve na tento problém? Migrácia je, bola aj bude celosvetový problém, pred ktorým nemožno zatvoriť oči. Podľa študentov by mali vyspelé krajiny, ako je napríklad aj Slovensko takýmto ľudom pomáhať. Zarazilo ich, že v roku 2011 bolo na Slovensku z 410 žiadostí o azyl povolených len 4. Prostredníctvom filmu, chceli vyvolať diskusiu o možnosti zmiernenia migračnej politiky.// **,,Nechceme však tento problém idealizovať. Vieme, že nie všetci migranti sú rovnakí, ale každý má právo aspoň to skúsiť.“ **//podotkol Andrej.

Príbeh je naozaj veľmi silný a ukazuje nám, že súdržnosť rodiny a láska dokážu veľa. Taktiež nás donúti zamyslieť sa nad tým, akú veľkú cenu má mier. Film získal mnoho ocenení. Na Slovenku vyhral 1. miesto v súťaži študentských spoločností a dokonca sa umiestnil na 2. mieste v celosvetovej súťaži študentských spoločností. Zámer študentov sa teda podaril a na problém migrácie upozornili.

student24/Júlia Paliašová foto: film

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM