Jaroslav Dodok Rôzne

Študenti najviac utrácajú za hudbu, cestovanie a nákupy na webe

Pre mladých ľudí je účet v banke lákadlom. Predovšetkým kvôli platobným kartám či možnostiam odložiť si peniaze z brigády alebo vreckového. Ako mladí ľudia utrácajú peniaze a čo očakávajú od osobného účtu v banke prezradil prieskum.

Ilustračný obrázok k článku Študenti najviac utrácajú za hudbu, cestovanie a nákupy na webe
Zdroj: TASR

Pochváliť sa platobnou kartou je pre študentov frajerina. Rovnako ako občiansky preukaz, znamená nezávislosť a zodpovednosť. Pri prvých zarobených peniazoch ich tak čaká dôležité rozhodnutie a to výber banky, ktorej dajú svoju dôveru.

Ako vyplynulo z prieskumu, ktorý organizovala VÚB v marci tohto roku, mladí ľudia majú jasnú predstavu o tom, ako by mal účet v banke vyzerať. Nadupaný a zadarmo.

„Študenti si chcú svoj prvý účet zriadiť na počkanie a zdarma by malo byť čo najviac služieb. Nielen vedenie účtu, ale i platobná karta a výbery z bankomatov alebo bezplatné aplikácie mobil bankingu a výpisy z účtu. Považujú to za štandard,“ hovorí o nárokoch Alena Walterová z VÚB.

Orientujú sa podľa rodičov

Značná časť mladých ľudí dá na rodičov a otvorí si tak účet v banke, ktorú im poradia. Individualisti alebo vysokoškoláci sa už rozhodujú sami alebo podľa svojich spolužiakov, kamarátov.

Okrem ponuky je pre mladých veľmi dôležitý prístup. Banku nevnímajú ako inštitúciu, ku ktorej by mali pociťovať rešpekt, ale skôr ako bežnú službu a pri komunikácii s ňou očakávajú ľudskosť bez posudzovania zovňajšku.

Na čo mladí míňajú najviac peňazí?

Mať účet je fajn, ale mať účet s prostriedkami je ešte lepšie. Podľa prieskumu spoločnosti United Consultants mladí ľudia najradšej utrácajú peniaze na hudbu, cestovanie a nákupy cez internet. Približne 25 % opýtaných študentov si na svoje výdavky privyrába brigádami. Drvivá väčšina z nich dostáva aj vreckové od rodičov. Jeho priemerná výška je okolo 56 eur mesačne.

Stredoškoláci dostávajú časť peňazí v hotovosti a zvyšok na účet, vysokoškoláci dostávajú prostriedky takmer výlučne na účet. Súvisí to aj s tým, že vysokoškoláci často žijú na internáte v mieste štúdia, teda mimo domova.

Medzi výškou vreckového stredo- a vysokoškolákov je značný rozdiel. Štandardné stredoškolské vreckové sa pohybuje od 10 do 30 eur/mesiac a rodičia zvyknú hradiť všetky výdavky dieťaťa mimo tejto sumy. Vysokoškolské začína asi od 50 do 200 eur/mesiac a často zahŕňa pravidelné mesačné platby spojené so štúdiom, ktoré si študenti musia uhradiť z vreckového.

Peniaze šetria na elektroniku aj zážitky

Viac ako polovica slovenských študentov (60 %) má vreckové výlučne na míňanie podľa svojho uváženia. Prieskum dokazuje, že k peniazom pristupujú zodpovedne. Až 85 % z nich sa snaží šetriť. Väčšinou nepravidelne. Na pravidelné odkladanie má 30 % z tých, ktorí si sporia.

Dôvody šetrenia sú rôzne. Od športových potrieb, výletov s kamarátmi, notebookov a fotoaparátov až po možnosť cestovať či financovať si ďalšie štúdium.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM