Jaroslav Dodok Od Vás

Študenti o štrajku učiteľov: Čo si o ňom myslia?

To, že štrajk učiteľov je veľmi citlivá téma, potvrdzujú aj rozličné názory samotných študentov. Niektorí si myslia, že vyššie platy si učitelia nezaslúžia, iní sú dokonca ochotní učiteľov podporiť aj v uliciach miest. Študenti sa však zhodujú v jednom - na maturity by štrajk siahnuť nemal.

Ilustračný obrázok k článku Študenti o štrajku učiteľov: Čo si o ňom myslia?
Foto: Jaroslav Dodok

Dnes 26. novembra ostala väčšina študentov doma, no i napriek tomu sa v Bratislave objavila skupina mladých ľudí, ktorí si našli veľmi netradičný program. Od desiatej hodiny dopoludnia budú pochodovať na podporu štrajkujúcich učiteľov.

Organizátori pochodu sa rozhodli hľadať podporu na sociálnej sieti Facebook. „Štrajk učiteľov sledujeme v médiách, na reči o ich nízkych platoch pritakávame, no táto téma sa týka aj nás študentov. Ukážme našim učiteľom touto formou, že ich podporujeme a že v tom nie sú sami,“ vyzývajú na internete organizátori. Pochod sa má začať na Námestí SNP a smerovať bude na Trnavské mýto.

Len nám neberte maturity

,,Myslím si, že štrajk je pre učiteľov prospešný, pretože ich platy naozaj nie sú vysoké. Je to správna vec. Vzdelávanie na školách by to ovplyvniť nemalo. Počul som ale dosť o štrajku cez maturity a s tým sa až tak nestotožňujem, pretože tam by to mohlo narobiť viac škody," hovorí stredoškolák Andrej Trnka z Detvy.

,,So štrajkom učiteľov jednoznačne súhlasím. V konečnom dôsledku by sme bez nich totiž v našom štáte nemali dostatok vzdelaných ľudí, ktorí sú, ako dobre vieme, základom dobre prosperujúceho štátu. Oplatí sa im priplatiť, nakoľko je dôležité, aby bolo o základné zdroje vzdelania v štáte dobre postarané" podporuje štrajk Adrián Mišala zo Sučian.

,,Samozrejme som rada, že máme voľno. Učitelia chcú vyššie platy, len keby skôr tie peniaze pýtali do školstva a nie na svoje mzdy, ktoré nemajú až také nízke. Okrem toho keby si učitelia tú ich úlohu v škole aj plnili tak, ako majú a nie iba sa tváriť že vedia učiť, bolo by to iné. Jasné, veď kto by nechcel zvýšiť plat? Ale je im to zbytočné, pretože platy im nezvýšia, už iba čo si budú musieť zaplatiť odvody za tie dni," reaguje na štrajk učiteľov Katarína Jančeková z Bilingválneho gymnázia Andreja Kmeťa v Banskej Štiavnici.

,,Osobne ja som smutná, že naša škola sa do štrajku nezapojila," hovorí s úsmevom Viktória Ambrozová z Evanjelického Gymnázia v Tisovci.

,,Keď môžu štrajkovať iní, môžu aj učitelia. Ale treba rozoznávať nejakého obyčajného učiteľa na ZŠ, učiteľa na SOŠ-ke a profáka na gymnáziu, kde je to predsa len o dosť iné a náročnejšie. Moja mama je profesorka, vyrastal som v školstve a učiteľov treba určite deliť, nie sú si rovnocenní," myslí si Lukáš Matta z Technickej Univerzity v Košiciach.

,,Na Slovensku sú na to, aké máme možnosti, podmienky na učenie veľmi zlé. Okrem toho, že tak dôležité povolanie je značne podhodnotené, nie je dostačujúca ani výhovorka, že peniaze jednoducho nie sú. Všetci vedia, že peniaze by boli, bohužiaľ, vzdelanie je veľmi silným nepriateľom súčasnej štátnej moci. Platy budú rásť iba úmerne s infláciou. Nikdy nebudú v danom momente dostatočne ohodnotené, aj keď ja dúfam, že sa v tomto mýlim" myslí si Adam Strániavský z Banskej Bystrice.

,,Už sme tu mali štrajk lekárov, zdravotníckeho personálu, prichádza štrajk učiteľov. Potom sa však pýtam, či s prvým zimným snehom začnú štrajkovať aj cestári a hasiči. V decembri by mohli začať štrajkovať predavači a predavačky… až po novinárov, ktorí by mohli prestať informovať. Preto si myslím, že učitelia, ako autority, ktoré majú vychovávať budúce generácie by si mali uvedomiť istú zodpovednosť a zvoliť inú formu štrajku, ktorá by neparalyzovala školstvo. Je potrebné si však uvedomiť, že situácia v takmer žiadnom zamestnaní nie je dnes ideálna," presadzuje svoj názor Jakub Tílesch z Kremnice.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM