Jaroslav Dodok Od Vás

Študenti Obchodnej akadémie Šurany boli v Štrasburgu

Nie každý študent má to štastie vyraziť na poznávaciu cestu do Francúzska úplne zadarmo, nehovoriac o tom, že sa môže posadiť do kresla Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Iniciatívnym študentom zo Šurian sa to však podarilo vďaka súťaži Euroscola 2012.

Ilustračný obrázok k článku Študenti Obchodnej akadémie Šurany boli v Štrasburgu
Foto: Jaroslav Dodok

Súťaž je určená pre študentov stredných škôl. Hlavným cieľom je oboznámiť sa s prácou europoslancov, fungovaním EP, viesť študentov ku štúdiu cudzích jazykov.

Na Štrasburg sa dôkladne pripravili

V priebehu školského roka sa uskutočnili tvorivé a vzdelávacie aktivity, ktorým predchádzala odborná príprava študentov. Študenti počas kreatívneho dopoludnia tvorili mapy členských krajín EÚ, spracovali power-pointovú prezentáciu. Nosnými prvkami projektu boli prednášky spojené s diskusiami.

Na škole privítali aj vzácnych hostí.Beseda s verejným ochrancom práv P. Kandráčom sa dotýkala ľudských práv, prípadov porušenia ľudských práv a udeľovania Sacharovej ceny.Videoprednáška s europoslankyňou Monikou Flašíkovou-Beňovou študentom priblížila prácu v inštitúciách EÚ, fungovanie EP.

Čo mladých poslancov zaujímalo najviac? Študentov zaujímala horúca téma – hospodárska kríza a jej riešenia. V predvianočnom čase privítali jednu z najmladších europoslankýň – Katarínu Neveďalovú. K študentom pristúpila veľmi neformálne, priateľsky a v tomto duchu sa niesla i diskusia. Zaujímali sa o možnosti štúdia a práce v krajinách EÚ.

Dvaja študenti dostali možnosť navštíviť Brusel. Po diskusii nasledovala netradičná prezentácia členských krajín EÚ slovom, hudbou, tancom. Potešili sme sa, keď Informačná kancelária Európskeho parlamentu v Bratislave vyhodnotila projekty stredných škôl a naša škola – Obchodná akadémia Šurany – sa zaradila medzi víťazov.

Odmenou pre 24 študentov a dvoch pedagógov sa stala návšteva Európskeho parlamentu v Štrasburgu, počas ktorej sa uskutočnilo Finále Euroscoly 2012.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM