Jaroslav Dodok Rôzne

Študenti pred deviatackým Monitorom neujdú: Testovanie ich čaká už túto stredu

Najočakávanejšia skúška roka je tu! Preverí vedomosti deviatakov, ale predovšetkým ovplyvní to, kto sa na akú školu dostane. Čoho sa počas testovania obávať a ako si zabezpečiť miesto na vysnívanej škole bez prijímačiek?

Ilustračný obrázok k článku Študenti pred deviatackým Monitorom neujdú: Testovanie ich čaká už túto stredu
Zdroj: TASR

Žiaci budú písať test z matematiky a vyučovacieho jazyka papierovou alebo elektronickou formou. V praxi to znamená, že žiaci v školách s vyučovacím jazykom slovenským, absolvujú okrem matematiky aj test zo slovenského jazyka. Žiaci v školách s vyučovacím jazykom maďarským alebo ukrajinským budú písať okrem matematiky dva testy, a to test zo slovenského jazyka a slovenskej literatúry a príslušného vyučovacieho jazyka – maďarského jazyka a literatúry alebo ukrajinského jazyka a literatúry.

Na čo si dať pozor a čo sa na poslednú chvíľu doučiť

„Jednotlivé testové úlohy neoverujú len zapamätané vedomosti a naučené algoritmy, ale najmä čítanie s porozumením, matematické i logické myslenie, overujú taktiež hĺbku vedomostí a zručností, ako aj schopnosť žiaka aplikovať poznatky či objavovať stratégie riešenia,“ približuje význam testov Romana Kanovská, riaditeľka NÚCEM-u.

Testovanie tak preverí nielen samotný výkon študentov, ale umožní porovnať výsledky jednotlivých škôl a žiakov medzi sebou. Po zverejnení výsledkov tak opäť vznikne medzi školami zdravá rivalita. Napokon, vďaka úspechu na deviatackom monitore môže škola získať nových žiakov.

Monitor môže prekaziť plány dostať sa na dobrú školu

Nemenej dôležitý je fakt, že: „Samotné Testovanie 9 slúži ako jedno z kritérií prijatia žiaka na strednú školu. Žiak, ktorý dosiahne v Testovaní 9 v každom predmete samostatne úspešnosť najmenej 90%, bude prijatý na vybranú strednú školu bez prijímacej skúšky“, pokračuje Kanovská.

Na podvádzanie si posvieti dozor, aj inšpekcia

Študenti to nebudú mať ľahké a na tímovú spoluprácu môžu pri deviatackom monitore zabudnúť. Na odpisovanie a posúvanie správnych odpovedí si dajú učitelia pozor. Objektívnosť priebehu testovania je zabezpečená činnosťou externého dozoru – v každej triede je počas testovania prítomný učiteľ z inej školy. S cieľom zvýšiť objektivitu priebehu testovania, učiteľ vykonávajúci externý dozor nemá aprobáciu na testované úlohy.

Externý dozor je na škole prítomný od rána, od rozbalenia zásielky s testami, až po zabalenie odpoveďových hárkov do bezpečnostných obálok po ukončení testovania popoludní. Na vybraných školách vykonáva kontrolu aj Štátna školská inšpekcia.

Niektoré školy budú mať výsledky hneď po testovaní

Okrem klasického papierového testovania prebehne i elektronické testovanie a to približne na 75 certifikačných základných školách. Elektronické testovanie opäť prináša výhody pre žiakov oproti klasickému papierovému, a to najmä v možnosti mať prvotné informácie o výsledku testovania ihneď po jeho ukončení.

,,Som rád, že môžem robiť monitor online. Nemám trpezlivosť a preto mi pomôže, keď sa hneď ako som dopadol,„ hovorí deviatak Jakub z Bratislavy. Niektorí študenti sa však elektronického testovania boja. ,,Počítate v našej škole nie sú práve v najlepšom stave a preto sa obávam, či sa moje odpovede nestratia alebo náhodou nevymažú,“ prezradila o svojich obavách Alena z Košíc.

Školy dostanú výsledky svojich deviatakov v elektronickej forme na stiahnutie do svojich školských informačných systémov 29. apríla 2016. Najneskôr 20. mája 2016 budú školám zaslané oficiálne výsledkové listiny v papierovej podobe.

Čo robiť v prípade, že sa v riadny termín testovania nezúčastníte?

Náhradný termín Testovania 9 sa uskutoční 9. apríla 2016, a to pre tých žiakov, ktorí sa z objektívnych dôvodov nemohli zúčastniť testovania v riadnom termíne.

Zdroj: Minedu
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM