Jaroslav Dodok Rôzne

Študenti si pre odvody z dohôd vraj toto leto zarobia menej

Upozorňuje na to opozičné KDH, podľa ktorého sú dôvodom vysoké odvody pre dohodárov. "Pred rokom si štát strhával z dohôd odvody vo výške len 1 %, teraz sa šplhajú až k 50 %," uviedol podpredseda strany Miloš Moravčík.

Ilustračný obrázok k článku Študenti si pre odvody z dohôd vraj toto leto zarobia menej
Foto: Jaroslav Dodok

Pripomenul, že odvody z dohôd zaviedol vládny Smer-SD od januára tohto roku. „Študentom, ktorí chcú pracovať väčšinu leta, nepomôže ani čiastočné oslobodenie od zvýšenia odvodov pri dohodách o brigádnickej práci,“ podčiarkol Moravčík. Pri nich je totiž možné pracovať maximálne 20 hodín týždenne. „Ak chcú študenti robiť viac, tak by s nimi mal zamestnávateľ uzatvoriť klasickú dohodu, na ktorú sa už vzťahujú vysoké odvody štátu,“ opísal podpredseda kresťanských demokratov.

Napríklad, ak si minulý rok študent na brigáde pri odmene 2,50 eura na hodinu mohol počas júla a augusta zarobiť 840 eur v hrubom, v čistom mu zostalo takmer 800 eur. Teraz mu však podľa Moravčíka zostane len niečo cez 700 eur.

Rezort práce však vníma zmeny v dohodách pre študentov pozitívne. Najmä z hľadiska budúcich dôchodkov týchto mladých ľudí. Minulý rok totiž nebol podľa hovorcu ministerstva práce Michala Stušku študent počas práce na dohodu o brigádnickej práci študentov dôchodkovo poistený. „Nezohľadňovalo sa mu toto obdobie ani do obdobia dôchodkového poistenia potrebného na jeho budúci nárok na dôchodok,“ priblížil.

Navyše, od januára tohto roku sa podľa jeho slov vzťahuje na dohody aj minimálna mzda. Teda aj študenti na dohodu o brigádnickej práci majú garantovanú odmenu najmenej 1,94 eura v hrubom. „Takže ak ide o odmenu u zamestnávateľov, ktorí bežne odmeňovali pod úrovňou minimálnej mzdy, môže naopak dôjsť k nárastu odmeny študentov,“ zdôraznil Stuška.

Pripomenul tiež, že zmeny v dohodách pre študentov boli prijaté ako výsledok dohody so samotnými zástupcami študentských rád.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM