Jaroslav Dodok Ostatné

Študenti si zmerali sily na ceslovenskom kole v SOČ

Spolu 272 stredoškolákov súťažilo vo štvrtok v rámci 34. celoštátneho kola Stredoškolskej odbornej činnosti (SOČ) v Piešťanoch. Svoje vedomosti a zručnosti si zmerali v 17 súťažných kategóriách.

Do finále študenti postúpili z okresných a krajských kôl, do ktorých sa spolu zapojilo viac ako 6400 chlapcov a dievčat. Ich počet každoročne narastá.

Podujatie sa uskutočnilo na pôde Hotelovej akadémie (HA) Ľudovíta Wintera a tiež Strednej odbornej školy záhradníckej. Dopoludnia študenti obhajovali svoje práce, najväčší záujem bol o tému pedagogika, psychológia a sociológia, trávenie voľného času, ekonomika a tiež o históriu, politológiu, právne vedy a filozofiu. Naopak, menej zaujala matematika, fyzika a geovedy. Študenti okrem teoretickej prípravy prezentovali aj rôzne učebné pomôcky a ďalšie vlastnoručne vyrobené predmety.

Najviac prác, ako pre TASR uviedla riaditeľka piešťanskej HA Elena Grúňová, prišlo z Košického a Trenčianskeho kraja, za nimi sa zaradil Žilinský kraj. Na konci tabuľky je Trnavský kraj s najnižším počtom prihlásených prác. Najviac súťažných prác prišlo z Gymnázia v Malackách a Gymnázia Ladislava Novomeského v Bratislave.

Na čele podujatia stála Vlasta Púchovská. Uviedla, že študenti na SOČ prichádzajú s novými nápadmi a riešeniami v témach súťažných prác, ktoré prekvapujú členov odborných komisií vysokou úrovňou odborných, teoretických a praktických vedomostí.**// „Práca s talentami je dôležitou súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu v školách v rámci formálneho vyučovania, ale aj mimo vyučovania,“// **konštatovala Púchovská.

Ceny najlepším v jednotlivých kategóriách odovzdajú dnes večer na slávnostnom vyhlásení výsledkov v Dome umenia v Piešťanoch. Hostiteľské školy pripravili pre účastníkov aj sprievodný program, okrem kultúry dostali možnosť zoznámiť sa s mestom a známymi kúpeľmi. SOČ zastrešilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, Štátny inštitút odborného vzdelávania a Krajský školský úrad v Trnave.

Zdroj: TASR Foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM