Kornel Kubík Univerzity

Študenti STU súťažili so svojimi formulami po celom svete: Teraz ich predvedú v našich mestách

Tri rôzne formuly vyrobili študenti Strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave – benzínovú, elektrickú a úspornú s futuristickým dizajnom. V lete s nimi súťažili na okruhoch po celom svete, v dňoch 21. až 25. októbra s nimi navštívia Myjavu, Trenčín, Žilinu, Handlovú a Levice.

Ilustračný obrázok k článku Študenti STU súťažili so svojimi formulami po celom svete: Teraz ich predvedú v našich mestách
Zdroj: TASR

V každom meste sú na programe jazdy formúl, predstavenie Strojníckej fakulty STU a súťaž pre stredoškolákov. TASR informovala manažérka pre komunikáciu STU Andrea Hajdúchová.

Štúdium môže byť aj zábavné

„Chceme zábavnou formu popularizovať technické vzdelanie na Slovensku. Predstavy o zaradení strojného inžiniera do ‚špinavej‘ prevádzky sú skreslené predstavy z minulosti. Rozvoj počítačových technológií, vývoj nových postupov konštruovania a obsluhy technických zariadení zmenil predstavu o strojnom inžinierovi. Dnes to musí byť špičkový odborník schopný orientovať sa v širokom spektre odborov. Človek, ktorý neváha prichádzať s vlastnými nápadmi, profesionál, ktorý je odborne pripravený a schopný presadiť svoje názory,“ objasnil dekan Strojníckej fakulty Ľubomír Šoos. Podľa jeho slov absolventi STU nemajú problém zamestnať sa a ich nástupné platy patria k nadpriemerným. „Študenti však majú pred technickými smermi rešpekt, preto im chceme ukázať, že štúdium na STU je praktické a môže byť aj zábavné,“ doplnil.

Formula dosahuje rýchlosť až 170km/h

Hlavným bodom programu v každom meste budú jazdy formúl. Zostrojili ich študenti – od návrhu dizajnu po technické riešenie až po samotnú formulu. Tímy majú vo svojich radoch vývojárov, dizajnérov, konštruktérov, ľudí, ktorí rokujú so sponzormi, manažérov, a samozrejme, pilotov či dokonca pilotky.

Najdlhšiu históriu v škole má AM Team, ktorý zostrojil a preteká na vozidle s klasickým zážihovým motorom. Mladším je STUBA Green Team s formulou na elektrický pohon. Elektrická formula dokáže zrýchliť z 0km/h na 100km/h za 3,9 sekundy a dosiahnuť maximálnu rýchlosť 170km/h. Jej rýchlosť študenti predvedú aj počas jázd okolo Slovenska. Tento rok mala premiéru tretia študentská formula FME Racing Teamu. Je to auto s najnižšou spotrebou na Slovensku. Na cestu z Bratislavy do Košíc mu stačí liter benzínu. Má len 50 kilogramov a je stavané „na mieru“ pilotke Daniele Welnitzovej.

Stredoškoláci v súťaži zmontujú stroje

Súťaž pre stredoškolákov bude mať teoretickú a praktickú časť. V prvej časti odpovedajú študenti na otázky z fyziky a automobilového či strojárskeho priemyslu. V druhej musia zmontovať jednoduché stroje alebo sa ich naučiť ovládať, napríklad bicykle s riadením dozadu.

Študenti sa so svojimi formulami predstavia najskôr v Strednej priemyselnej škole v Myjave (21.10.), potom na výstavisku v Trenčíne (22.10.), v Gymnáziu na Varšavskej ceste v Žiline (23.10.), Strednej odbornej škole v Handlovej (24.10.) a Strednej priemyselnej škole v Leviciach (25.10.).

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM