Rôzne

Študenti STU vyrobili 3 unikátne formuly: V týchto mestách ich predvedú stredoškolákom

Stredoškoláci vo vybraných mestách sa majú na čo tešiť. Po slovenských stredných školách začnú budúci týždeň jazdiť tri študentské formuly – jedna z nich na stovku zrýchli ako Porsche, iná je zase super úsporná.

Ilustračný obrázok k článku Študenti STU vyrobili 3 unikátne formuly: V týchto mestách ich predvedú stredoškolákom
Zdroj: Dnes24.sk

Formuly vyrobili sami študenti, budúci strojári zo Slovenskej technickej univerzity (STU) a svoje výtvory predstavia stredoškolákom v piatich mestách po Slovensku. Majú tak popularizovať technické vzdelanie a prilákať maturantov na Strojnícku fakultu. Projekt má takto znova pripomenúť, že štúdium na fakulte nie je len o tom, že strojár musí stáť za rysovacou doskou.

Rýchla ako Lamborghini

Popri škole študenti vyrobili unikátne formuly a chodia s nimi po medzinárodných súťažiach. Stredoškoláci si tak budúci týždeň môžu skúsiť sadnúť si napríklad za volant elektroformuly, ktorú vytvoril študentský STUBA Green Team. „Máme v nej motor, ktorý má maximálny výkon 108 kilowattov a v spojení s jej nízkou hmotnosťou iba 300 kilogramov. Je schopný dostať auto na rýchlosť 100 kilometrov za hodinu už za 3,9 sekundy, čo je porovnateľný výkon so špičkovými typmi ako Lamborghini alebo Porsche,“ opisuje Boris Dulina z tímu.

Tím študentov AM Team zase ukáže stredoškolákom formulu na spaľovací pohon. Jazdí na benzín, dosiahne maximálnu rýchlosť 170 kilometrov za hodinu a zrýchlenie z nula na sto trvá asi 4,2 sekundy. „Tretia formula prejde na liter benzínu 460 kilometrov. Je to teda takzvané super úsporné vozidlo. Svetový rekord je však 3700 kilometrov, čiže sa ešte máme čo snažiť,“ vysvetľuje dekan Strojníckej fakulty STU Ľubomír Šooš.

Stredoškolákov čakajú súťaže

Tri študentské formuly sa od 17. do 24. októbra predstavia postupne okrem Bratislavy v Trnave, Dubnici nad Váhom, Dolnom Kubíne, Banskej Bystrici a Leviciach. „Z mesta do mesta sa budú presúvať v špeciálnych kamiónoch,“ podotkol dekan.

V jednotlivých mestách potom na žiakov čakajú súťaže, jazdy zručnosti a dozvedieť sa budú môcť viac o fakulte, o možnostiach štúdia, mimoškolských aktivitách či napríklad živote na internáte. „Každý deň bude vyhodnotená v danom regióne najlepšia škola a študentom, ktorí vyhrajú, odpúšťam školné pri zápise na našu fakultu,“ sľubuje dekan.

Študentské formuly po jazde Slovenskom a súťažiach neostanú bez povšimnutia. Fakulta nechala pre najúspešnejšie z vozidiel vyrobiť špeciálnu vitrínu. „Bude vystavené na takzvanom piedestáli celý rok. Pre študentov je to veľká motivácia a pre nás pýcha našej fakulty,“ dodal Šooš.

Foto: STU

Študenti STU vyrobili 3 unikátne formuly: Predvedú ich stredoškolákom
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM