Kornel Kubík Rozhovor

Študenti vytvorili festival pre milovníkov čokolády: Zo sladkej pochúťky boli šperky aj obraz

V sobotu sa v Nitre konal prvý ročník Čokofestu, ktorému predchádzali celotýždňové podujatia. Čo všetko čakalo na návštevníkov festivalu a tiež ako vznikal, nám v rozhovore prezradila hlavná organizátorka, študentka žurnalistiky na UKF v Nitre, Katarína Gabalcová (24).

Ilustračný obrázok k článku Študenti vytvorili festival pre milovníkov čokolády: Zo sladkej pochúťky boli šperky aj obraz
Zdroj: Dnes24.sk

Ako vznikla myšlienka organizovať podujatie pre milovníkov čokolády?

Myšlienka sa rodila postupne z lásky k čokoláde. Nad festivalom som začala intenzívnejšie rozmýšľať asi pred dvomi rokmi. Baví ma vytvárať nové veci a realizovať svoje nápady či už v podobe projektov alebo podujatí. Chcela som zorganizovať pre ľudí príjemné podujatie, na ktorom sa budú cítiť super, ktoré ich poteší, prekvapí a na ktorom sa niečo naučia. Zároveň dá príležitosť talentovaným ľuďom, aby sa prezentovali.

Prečo práve Čokofest?

Čokoláda bola pre mňa vždy fascinujúca a dá sa s ňou kreatívne vyhrať, takže ako téma bola perfektným zdrojom myšlienok a nápadov. Okrem toho som pravý čokoholik a pravidelný konzument čokolády v rôznych formách.

Kto všetko stojí za úspechom festivalu?

Za úspechom Čokofestu stoja samozrejme viacerí ľudia, som vďačná najmä mojim kolegom z tímu: Evke Ježovičovej a Mišovi Uhnákovi. S nimi sa z nápadu stala realita.

Koľko vám trvala samotná organizácia?

S plánovaním a prípravou Čokofestu sme začali v októbri minulého roka. Na začiatku nás bolo v tíme viac. Ako piati študenti sme založili občianske združenie Továreň a začali sme tvoriť projekt. Vymýšľať program, robiť prieskum o čokoláde, čokolatiéroch o podobných typoch festivalov. Žiadali sme o viaceré granty a zisťovali si, čo všetko nám k festivalu treba. Z časových a iných dôvodov sme v tíme nakoniec ostali traja. Avšak počas príprav nám pomohli viacerí šikovní ľudia, či už nápadmi, grafikou alebo radami. Oslovili sme takisto mesto Nitra s naším nápadom a rozhodli sme sa spojiť prvý ročník podujatia s Otvorením turistickej sezóny. Príprava Čokofestu bola náročná, ale práve vďaka tomu sme sa veľa naučili. Do festivalu sme investovali veľa času, ale stálo to za to.

Vyskytli sa nejaké problémy počas príprav?

Samozrejme. Museli sme riešiť aj problémy alebo skôr výzvy, bez toho to asi nejde. Hlavne sme sa nevzdávali a vždy sa potom riešenia po určitej dobe našli. Dali sme si osobne latku dosť vysoko, pretože sme okrem jednodňovej akcie dali dohromady celotýždňový program čokoládových podujatí. Veľmi nám pomohli podniky na Kupeckej ulici a nitrianske čokoládovne.

Celý týždeň ste mali rôzne sprievodné podujatia. Čo zaujímavé sa na nich odohralo? O čo sme prišli, keď sme sa ich nezúčastnili?

Sprievodné podujatia boli pripravené s cieľom robiť osvetu o kvalitnej čokoláde, priniesť ľuďom rôzne čokoládové zážitky a chceli sme nimi podporiť aj miestnych podnikateľov.

Čokofestový týždeň odštartoval „Skutočným príbehom čokoládovej zmrzliny“. Návštevníci sa dozvedeli ako sa vyrába čokoládová zmrzlina a zároveň sme z nej mohli ochutnať až päť druhov. Utorok si rodičia s deťmi vytvárali čokoládové figúrky, ochutnávali sme tekutú čokoládu s ovocím a počúvali zaujímavý výklad o histórii čokolády. V stredu mohli návštevníci prísť do čokoládovne na čokoládové rande a vychutnať si čokoládové fondue s ovocím. Večer sa uskutočnila prednáška o kakaových plantážach v Kolumbii. Samozrejme za ochutnávania kolumbijskej čokolády. Vo štvrtok sme mali výstavu obrazov „Dámy v čokoláde“, ktorá bola spojená s festivalom vín svetových značiek. V piatok sme si vypočuli prednášku a vychutnali koncert kapely. Takže program bol bohatý a verím, že sa páčil aj návštevníkom.

Čo všetko čakalo na návštevníkov v deň konania festivalu?

Čokofest sme v sobotu otvorili prípitkom našej moderátorky Dominiky čokoládou. Ako organizátori sme rozlomili veľkú čokoládu, ktorú sme ponúkali na ochutnanie okoloidúcim návštevníkom. Potom sa podujatie už mohlo oficiálne začať za tónov piesne z filmu Čokoláda. Aj ostatní hudobníci prispeli k veľmi príjemnej atmosfére. Ulica lákala nielen vizuálne, ale dokonca aj voňala čokoládou. Tá sa podávala v rôznych formách. Svoje autenticky vyzerajúce čokoládové šperky predstavila i mladá slovenská výtvarníčka. Už aj ja nosím jej čokoládovú brošňu. Priamo na podujatí sa maľoval obraz rozpustenou čokoládou na plátno. Doobeda sa množstvo ľudí zapojilo do čokoládového kvízu a vylosovaným výhercom sme odovzdali chutné ceny. Veľa ľudí zaujala najmä čokoládová masáž. Potešili sa samozrejme aj čokoládovým balíčkom, poukazom na nákup kníh, či posedenie v nitrianskych čajovniach. Napríklad pri čajovej čokoláde, či vodnej fajke s príchuťou čokolády :) . Večer sme program zakončili premietaním filmu Charlie a továreň na čokoládu.

Ako si spokojná s prvým ročníkom Čokofestu?

Osobne som s podujatím veľmi spokojná, som rada, že sme dali dokopy talentovaných ľudí, či už hudobníkov, umelcov a kvalitných čokolatiérov. Verím, že sme ľudí potešili naším programom, pretože čokoholikov je medzi nami veľa. Bola by som rada, keby tradícia Čokofestu pokračovala, a verím, že podujatie budeme stále vylepšovať. Pre mňa je zorganizovanie Čokofestu splneným snom. Som veľmi šťastná, že nám to vyšlo a som hrdá na náš tím za to, ako sme to zvládli. Ďakujem aj našim dobrovoľníkom, ktorí nám veľmi pomohli s prípravou festivalu a takisto všetkým partnerom Čokofestu.

Máte už predstavu čo by ste chceli na budúci rok vylepšiť?

Už nejaké nápady na vylepšenia máme, ale to by som si zatiaľ nechala rada pre seba, nechajte sa prekvapiť :) .

Student24/Martina Trepáková
Foto: autorka, www.facebook.com/cokofest

Čokofest
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM