Rôzne

Študentka Malála (17) získala Nobelovu cenu za mier: Dozvedela sa o tom počas vyučovania

Nobelovu cenu za mier tento rok získala aj pakistanská tínedžerka bojujúca za práva dievčat na vzdelanie Malála Jusafzajová. Tá sa o udelení prestížneho ocenenia dozvedela na hodine chémie v anglickom Birminghame. Sedemnásťročnej aktivistke správu oznámila jej učiteľka.

Ilustračný obrázok k článku Študentka Malála (17) získala Nobelovu cenu za mier: Dozvedela sa o tom počas vyučovania
Zdroj: Webnoviny.sk

„Bola som si absolútne istá, že som nevyhrala, ale v tom na hodinu prišla jedna z mojich učiteliek, zavolala si ma a povedala ‚Musím ti povedať niečo dôležité‘,“ povedala Malála na tlačovej konferencii v Birminghame, kde momentálne žije a študuje.

„Bola som absolútne prekvapená, keď mi zablahoželali k výhre Nobelovej ceny a že ju zdieľam so skvelou osobou, ktorá takisto bojuje za práva detí,“ uviedla. Ako dodala, ocenenie je pre ňu „obrovským povzbudením“ pre ďalšie aktivity v oblasti, ktorej sa venuje.

Okrem Júsafzajovej sa tohtoročným laureátom prestížneho ocenenia stal aj indický aktivista za práva detí Kailaš Satjárthí. Mená víťazov v piatok doobeda oznámil nórsky Nobelov výbor. Ten dvojicu ocenil za ich boj proti potláčaniu práv detí a mladých ľudí a ich boj za práva všetkých detí na vzdelanie.

Malálu v októbri 2012 postrelil ozbrojenec z hnutia Taliban pre jej iniciatívy podporujúce vzdelávanie dievčat, ktoré fundamentalisti odmietajú. V ťažkom stave ju následne previezli do Británie, kde ju operovali. Prebudila sa až o šesť dní a postupne sa jej začala vracať pamäť a reč. V súčasnosti študuje na škole v anglickom Birminghame. V minulosti ju dvakrát nominovali na Nobelovu cenu mieru. Európsky parlament jej však minulý rok udelil prestížnu Sacharovovu cenu.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM