Udalosti

Študentky na Mikuláša žili programovaním: Učili sa tvoriť webové aplikácie

Svet IT nepatrí len mužom a preto sa počas svetové workshopu Rails Girls učili programovať svoje vlastné aplikácie aj študentky. Na podujatie do Bratislavy prišli desiatky mladých dám a tvorili aplikácie v jazyku Ruby, ktorý je čoraz viac populárnejší.

Ilustračný obrázok k článku Študentky na Mikuláša žili programovaním: Učili sa tvoriť webové aplikácie
Zdroj: Dnes24.sk

Aj študentky sa učili programovať aplikácie počas celého dňa (6.12) v coworkingovom centre Impact HUB Bratislava. Svetový workshop, ktorý sa takmer každý víkend koná v inom meste, pritiahol do tohto centra takmer 50 mladých žien, ktoré sa zaujímajú o svet IT. Účastníčkami boli najmä študentky a zamestnankyne v oblasti online biznisu. Organizátorom bola škola programovania Learn2Code a projekt Aj Ty v IT.

„Dôvod prečo sa zapájame do svetovej iniciatívy Rails Girls je ten, že chceme pomáhať a pritiahnuť viac dievčat k programovaniu a IT. Zároveň chceme pomáhať budovať a rozširovať IT komunitu,“ zdôraznil Radovan Debnár spoluzakladateľ školy programovanie Leam2Code.

„Páči sa mi na tomto koncepte, že je tu veľmi málo prednášok a dievčatá majú viac času na praktickú časť. Majú väčšiu voľnosť a môžu sa venovať tomu, prečo sem prišli, teda programovaniu,“ povedala programátorka a mentorka z Českej republiky Eliška Čejpová, ktorá bola pred rokom a pol ešte na podujatí ako účastníčka.

Účastníčky si tento deň chvália

Účastníčka Katarína tvrdí, že workshop jej otvorí nové možnosti: “Dostala som sa k informáciám, ku ktorým by som sa inak nedostala. Chcela by som sa programovaniu v budúcnosti venovať. Buď sa budem rozvíjať sama, alebo na nejakých workshopoch.“

Účastníčka Veronika Čavajdová, ktorá ako jedna z mála patrila k skúsenejším a pracuje ako programátorka, sa prišla naučiť niečo nové: „V práci robím s iným programovacím jazykom, ale Ruby je skvelý jazyk. Preto som sa ho aj začala učiť. Moja kamoška, ktorá bola na Rails Girls vo Viedni, ma inšpirovala, aby som sem prišla. Páči sa mi myšlienka podujatia, že je to iba pre dievčatá. V programovaní v Ruby budem pokračovať .Verím, že nabudúce tu budem aj ja ako mentor a nie už len ako účastníčka.“

Dievčatá si okrem nových skúseností odniesli aj balíček od partnerov a organizátorov podujatia. Tí im za koncentrované výkony počas workshopu pripravili aj mikulášske prekvapenie v podobe torty v tvare rubínu (Ruby – po angl. Rubín, logo jazyka Ruby).

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM