Jaroslav Dodok Rozhovor

Študentky upozorňujú na diskrimináciu v médiách

Úlohou médií je vyvážene informovať spoločnosť o dianí vo svete. S neobmedzeným prístupom k internetu to však môže hocikto zneužiť vo svoj prospech. Preto sa skupina študentiek z Univerzity Komenského rozhodla zmapovať a analyzovať aktuálne problémy v spoločnosti.

Ilustračný obrázok k článku Študentky upozorňujú na diskrimináciu v médiách
Foto: Jaroslav Dodok

O projekte mediálnej analýzy nám prezradí viac doktorandka sociálnej psychológie Lenka Drobková.

Kto stojí za týmto projektom? Podklady pre projekt pripravilo občianske združenie Občan, demokracia a zodpovednosť . Dlhodobo sa venuje problematike diskriminácie a uplatňovania ľudských práv. V spolupráci so združením sme sa v úvodných stretnutiach zamerali na to, ako analyzovať mediálny text.

Ako vznikla myšlienka tohto projektu? Pod vedením Šarloty Pufflerovej som sa zúčastnila série školení s názvom Monitoring verejných inštitúcií či Diskriminácie a občianskej participácie. Usúdila, že by sme v monitoringu mohli pokračovať ako malá skupinka ľudí, ktorá sa zaujíma o diskrimináciu v médiách. Zhodli sme sa na tom, že téma je aktuálna a vidíme potrebu poukázať na ich častú nekorektnosť. Máme prístupnú databázu printových a neprintových médií, ktoré nám poskytlo občianske združenie – je to výborný zdroj pre našu analýzu.

Akej problematike sa budete venovať? Už počas našich prvých stretnutí sme sa zamerali na tému diskriminácie a tvorby a šírenia predsudkov v spoločnosti. Vytvorili sme viacero skupiniek, podľa tém analýzy, či už diskriminácia na základe veku, pohlavia, sexuálnej orientácie, alebo zdravotného postihnutia.

Pre koho je určený? Výskumný projekt mediálnej analýzy je určený pre študentov vysokých škôl, ktorí majú pocit, že diskriminácia sa týka každého a dbajú na uplatňovanie práv v spoločnosti. Zároveň sa týka každého, kto považuje racionálnu diskusiu za základ otvorenej občianskej spoločnosti. Snažíme sa učiť myslieť kriticky, používať argumenty na obhájenie svojich stanovísk. Tým človek citlivo vníma to, čo nájde v článkoch, ktoré ovplyvňujú verejnú mienku obyvateľstva. Chceme osloviť obe strany, tvorcov mediálnych textov, ale aj verejnosť k formovaniu empatie a zodpovednosti za svoje rozhodnutia.

Kde nájdeme výsledky vašej práce? Výsledky našej práce by sme rady publikovali na portáli www.diskriminacia.sk, pod záštitou občianskeho združenia Občan, demokracia a zodpovednosť. Ďalšou možnosťou a zároveň výzvou sú publikácie vo vedeckých časopisoch či zborníkoch. Veríme, že sa dopracujeme ku kvalitným výsledkom.

Student24/Anna Jacková

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM