Monika Földešiová Ostatné

Študentom otvorili brány do sveta práce

Na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite (SPU) sa tento týždeň konal už druhý ročník Dňa kariéry venovaný najmä študentom z posledných ročníkov. Cieľom podujatia je zvýšiť uplatnenie absolventov SPU v Nitre.

Zúčastnili sa ho rôzne zamerané subjekty zo Slovenska i zahraničia, napr. Deloitte Audit, s.r.o., Heineken Slovensko, a.s., LKW Walter (Rakúsko), AIESEC Nitra, Pricewaterhou­secoopers Slovensko, s.r.o., E-KU Inštitút, Roľnícke noviny, Slovenský Chov, Akordea, s.r.o., Trenkwalder, a.s. a ÚPSVaR Nitra. V jednom dni sa prezentovali firmy a organizácie, ktoré mali za cieľ prilákať nových záujemcov, no v prvom rade priblížiť im prostredie a svoju činnosť. K dispozícii boli propagačné materiály či rôzne kontakty. Zúčastnení študenti si týmto mohli dopomôcť pri hľadaní odbornej stáže, brigád alebo budúcej práce. Firmy sa tu oboznámili so študentami a študenti s ich požiadavkami. Počas návštevy stánkov mali budúci absolventi možnosť vyskúšať si pohovor so zástupcami zúčastnených firiem a tým si zlepšiť svoju komunikáciu aj cudzí jazyk.

Cieľom podujatia bolo predstaviť aj kariérne centrum, ktoré študentom ponúkne poradenské služby pri hľadaní práce. Jeho úlohou je podľa rektora SPU Petra Bielika pomôcť absolventom nájsť si uplatnenie, nakoľko firmy majú pre celosvetové krízy problémy. Ďalej radí študentom, aby bolo pre nich jednoduchšie sa zamestnať, oboznamuje ich s konkurenciou a pracovným trhom, diskutuje, učí komunikácii. Ďalej sa centrum venuje príprave projektov európskeho charakteru. Pre otvorenosť trhu sa Slováci uplatnia skôr v Európe ako na Slovensku. Okrem poradenstva ponúkajú aj absolventské stáže. Pre tento akademický rok je ponúknutých 11 odborných stáží. Dôležitým projektom kariérneho centra je web stránka (http://kc.uniag.sk/), kde si po zaregistrovaní študenti môžu vymieňať svoje skúsenosti a firmy vkladať svoje ponuky.

autor: Lucia Kaniková foto: autor

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM