Rôzne

Študentom so správnym výberom výšky pomáha projekt: Kariérne poradenstvo zažili priamo vo firme

Ktoré je najdôležitejšie rozhodnutie v našom živote? Životný partner či kúpa bytu? Možností je nepochybne viac, ale ak sa na to pozrieme očami stredoškoláka, tak je snáď iba jedna možnosť: Výber vysokej školy. Práve s tým študentom pomáha projekt Kariérne poradenstvo.

Ilustračný obrázok k článku Študentom so správnym výberom výšky pomáha projekt: Kariérne poradenstvo zažili priamo vo firme
Zdroj: Webnoviny.sk

U každého z nás výber štúdia býva často prvým významným rozhodnutím. Mnoho študentov si vyberá vysokú školu na základe nesprávnych faktorov: Idú tam kamaráti, s touto školou si vraj nájdem prácu hneď, chcem ísť študovať do mesta, v ktorom nebýva moja mama, ich večierky sú legendárne a pod. Avšak vysoká škola môže do značnej miery ovplyvniť budúcnosť a následky nesprávneho výberu môžu byť katastrofálne. Študenti strávia päť rokov počúvaním niečoho, čo ich nezaujíma a očakávajú vysoké platy hneď po promócii. Realita je však často taká, že končia na úradoch práce ako dlhodobo nezamestnaní. Môže to byť ale aj inak…

„Kariérne poradenstvo“ nie je vo svete novinkou a realizuje sa v rôznych formách už dlhé obdobie. Môže sa prejavovať tzv. informálne: "Choď na informatiku, tí sa nebudú musieť báť o prácu a zarábajú neskutočne veľa.“ Inou možnosťou je odborné kariérne poradenstvo, ktoré vychádza z psychodiagnos­tiky. Na základe výsledkov osobnostných a výkonových testov sa zhodnotia danosti študenta a odporučí sa mu smer štúdia, ktorý by pre neho mohol byť vhodný.

Týmto smerom sa vybral aj projekt Kariérne poradenstvo (www.vykroc.eu), ktorý na Slovensko priniesol tím ľudí na čele s Kamilom Štaffom. „Zmyslom tohto projektu, realizovaného s podporou programu Mládež v akcii, je pomôcť študentom s výberom vysokej školy. Keďže si študenti málokedy majú možnosť vysnívanú prácu vopred vyskúšať, tak sú mladí ľudia nútení kupovať „mačku vo vreci". Celý projekt prebiehal na viacerých fázach, projekt bol účastníkom odprezentovaný, následné bola urobená psychodiagnostika a pokračovalo sa na rôznych stretnutiach, kde boli prezentované kompetencie, soft skills a iné. Následne bolo možné sa pozrieť na jeden deň do spoločnosti, ktorá bola pre nich najlepšia. Na projekte sme spolupracovali štyria, jediné čo sme spravili my, že sme zavolali a povedali, že máme študentov, ktorí chcú zistiť ako to u nich vyzerá. Toto môže spraviť aj ktokoľvek iný, “ vraví Kamil Štaffa.

Do projektu sa zapojili viaceré spoločnosti. Jeho hlavným partnerom sa stala Iuventa – Slovenský inštitút mládeže, medzi ďalšími partner boli aj automobilka, banka, generálna prokuratúra či projekt Rozbehni sa! „Na projekte chceme pracovať aj naďalej, pravdepodobne zatiaľ ponecháme len „online testovanie,“ dodal na záver hlavný koordinátor projektu Kamil Štaffa.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM